Legger skylda på kinesisk jagerpilot

President Bush er blitt tøffere i tonen etter at han fikk det amerikanske flymannskapet hjem igjen. Nå gir han den døde kinesiske jagerflyveren skylda for luftkollisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går landet de 24 besetningsmedlemmene - tre kvinner og 21 menn - som i 11 dager har vært årsaken til den verbale krigen mellom to av verdens supermakter. De ble mottatt med æresbevisninger og hyllester på typisk amerikansk vis.

I to døgn skal de nå være i såkalt debriefing med sine overordnede.

I ettertid er det klart at de 24 var mye nærmere å miste både flyet og livene sine etter kollisjonen med den kinesiske jagerflyveren enn tidligere antatt: I minuttene etter sammenstøtet falt flyet mer enn 5000 fot og var nær ved å styrte i Sør-Kina-havet.

Amerikanske myndigheter sier nå åpent at de tror den kinesiske piloten traff det amerikanske flyet med vilje. Ifølge Washington Post hadde flyet autopiloten koblet på og hadde derfor stø kurs. Bush sier at amerikanerne ikke gjorde noe for å forårsake ulykken.

Derimot mener de at den nå avdøde kinesiske jagerpiloten to ganger passerte det amerikanske spionflyet. Ved tredje passering kom han for nær flyet og styrtet. Mens presidenten for noen dager siden var ydmyk i tonen overfor Kina, har han nå blitt langt mer aggressiv. Han slår fast at USA vil fortsette flyvningene og at han vil stille Kina «tøffe spørsmål om den nye praksisen med å utfordre USAs fly i internasjonalt luftrom».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer