Legger skylda på rådgiverne

Valgforsker Frank Aarebrot mener at rådgiverne til Jagland og Stoltenberg har skylda for striden mellom de to lederne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er nesten ikke en sak der de to har vært uenige, sier valgforskeren. Han viser til at Stoltenberg og Jagland har stemt likt i alle store saker mens de har jobbet sammen.

- Lederstriden ble ikke bekreftet før de selv gikk ut og ba leserne om å begynne en lederdebatt. Der innrømmet de striden.

Rådgiverne handler på egen hånd

Aarebrot tror at rådgivere på begge sider har skylda for at stemningen mellom de to Ap-toppene er blitt så anspent.

- Det kan være mye spesielt som bare de som er nærmest aktørene, vet om. Hvis det skjærer seg på det personlige plan, kan det være fordi de har tilknyttet seg rådgivere som begynner å arbeide rundt dem. Noen av rådgiverne er for den ene og mot den andre. De vil gjøre en jobb rundt kandidaten og driver menneskene fra hverandre, sier Aarebrot.

I mange avisartikler har det blitt referert til anonyme medarbeidere og rådgivere som jobber tett rundt Jagland og Stoltenberg.

- Stoltenberg og Jagland kan mistenkes for å ha instruert medarbeiderne om å gå ut. Men det kan godt tenkes at de går ut på egen hånd. Det er dumt av Jagland at han antyder at Jens har instruert sine rådgivere. Det tror jeg ikke. Rådgiverne vil Jens vel og går ut og lekker ting om Thorbjørn.

Ikke ute etter å skade

Valgforskeren understreker at fløyene på de to sidene ikke nødvendigvis har vært ute etter å skade hverandre:

- Det behøver ikke å være med vilje - at «Jeg vil skade Jens» eller «Jeg vil skade Thorbjørn». De går ut for en venn, da er den andre høvdingen ikke så viktig. De er oppmerksomme på sin egen høvding og skaper situasjonen. Dette er miljøpolarisering.

- Hvilken side har vært mest aktiv?

- Det har vært veldig jevnt fordelt, sier Aarebrot.

- Ibsen har skrevet dramaet «Kongsemnene» om Håkon Håkonsen og hertug Skule som er vel forlikte, men kretsene deres arbeider mot hverandre. Det ender med borgerkrig. Lederstriden er en moderne versjon av «Kongsemnene».

HISTORISK: Valgforsker Aarebrot trekker historiske linjer.
KAMERATER: Jens og Thorbjørn er enige om det meste. Tenker rådgiverne på egen karriere?