Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger ut bilder av halvnakne 15-åringer

Ungdommer på sydenferie i Rhodos drikker ren sprit og stripper på scenen. Senere legges bilder ut på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 20.00 i går kveld viste TV 2 «Redd ferien min» som handler om hvordan norske ungdommer oppfører seg på sydenferie. Gratis sprit, strippekonkurranser og andre utfordringer som blir filmet og fotografert av en rekke personer for deretter å lastes opp på internett. 

« Redd ferien min» besøkte et utested i Rhodos hvor ungdommer helt ned til 15-årsalderen drikker gratis sprit og stripper på scenen. Bilder av dette blir også lastet opp på nettsider og sosiale medier.

- Dette går under kategorien overgrepsbilder. Lovverket er så strengt at hvis bildet er av en person under 18 år, eller av en som utgir seg for å være under 18 år, så er det ulovlig å være i besittelse av det, sier leder for nettsida Slettmeg.no, Hans Marius Tessem til Dagbladet.

Slettmeg.no jobber for å hjelpe personer som føler seg krenket eller brukt, og vil ha bilder, profiler eller videoer fjernet fra internett. Mange angrer på å ha blitt avbildet eller visste ikke om at det fantes bilder av dem før de dukker opp på nettsider og sosiale medier.

- Vi opplever at det er krenkelsen som folk syns er verst. De føler det som et alvorlig overgrep at bilder og videoer av dem lastes opp på nettet uten at de vet det, sier Tessem.

Gratis fyll Alt er mer tilgjengelig i dag enn det var før ti år siden. Kameraer er overalt og det er blitt viktig å dokumentere hva vi gjør, hvor vi er og hva som skjer rundt oss. Mobilapplikasjoner som Twitter, Facebook, Flickr, Instagram, Foursquare og Snapchap blir oppdatert fortløpende.

Utestedene «Redd ferien min» besøkte i Rhodos starter med å servere gratis alkohol til nordiske turister før strippekonkurranser og andre utfordringer fortsetter utover natta. Her kler ungdommer av seg, drikker sprit rett fra flaska og i noen tilfeller også utfører seksuelle handlinger.

På videoen øverst i saken kan vi høre at jenter og gutter blir oppmuntra til å kaste klærne mens de står på scenen, mens bartendere heller sprit i munnen på gjestene. Alt mens folk rundt tar bilder.

Dagbladet fant også en video på nettet der tenåringsjenter etter tittelen å dømme utfører oralsex inne på et av utestedene. Videoen er mulig å laste ned.

Ingen garantier Det er ikke alltid lett å slette bilder av deg som dukker opp på sosiale medier eller internettsider. Hans Marius Tessem sier til Dagbladet at det ikke finnes et enkelt svar på hvordan man får fjernet bilder fra internett.

- Det er mange forhold som spiller inn. Som for eksempel hvilket medium det er snakk om. Facebook er det relativt greit da de også har egne retningslinjer når det kommer til nakenhet. Men på mange nettsider er det vanskelig å få tak i bakmennene, sier Tessem til Dagbladet.

Et annet problem er hvis du ikke har tatt bildet selv. For selv om du får slettet bildet, kan personen som har bildet laste det opp igjen på nytt.

- Vi har hatt tilfeller der bildene legges ut om igjen på nye nettsider, sier Tessem.

Spesielt i Norge I mange land er det den som har tatt bildet som eier rettighetene, men i Norge er det i mange tilfeller den som er avbildet som eier rettighetene. I lovverket står det følgende:

«Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede.»

Ifølge Tessem er det ingen tiltak du kan gjøre for å unngå og bli tatt bilde av, men forteller at det handler om å være smart.

- Vi har med kameraer overalt i mobilen, og du må være klar på at man kan bli tatt bilde av. Det handler om hvilke settinger man setter seg selv i, sier Tessem til Dagbladet.

Risikere jobb og hjem Hans Marius Tessem forteller også at mange unge er bekymret over hvordan bilder av dem på internett kan spille inn på fremtidsutsiktene deres. Utleiere og arbeidsgivere kan fort søke på navnene deres og finne bilder av dem i ulike settinger. Likevel er det ikke alltid bilder som er verst.

- Vi tenker på hvordan bilder kan gi konsekvensene senere, men det er ofte ytringer og sterke meninger som du har skrevet som er verst, sier Tessem.

Reportasjen ble vist på TV 2 i går kveld klokka 20.00

AVBILDES: Her danser en gutt og en jente i en klubb på Rhodos. Hele seansen blir dokumentert av publikum. Foto: TV 2 hjelper deg/Redd ferien min.
AVBILDES: Her danser en gutt og en jente i en klubb på Rhodos. Hele seansen blir dokumentert av publikum. Foto: TV 2 hjelper deg/Redd ferien min. Vis mer