Legger ut gift for å ta ulvene

KOPPANG/OSLO (Dagbladet): Ulvejegerne i Stor-Elvdal skal ha lagt ut oksekjøtt dynket med dødelig gift for å drepe hele ulveflokken øst for Glomma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant flere steder skal gifta være lagt ut like nord for Koppang og i Sollia, der flokken ofte ferdes. Det førstnevnte giftåtet skal ligge ganske nær stedet der en ulv ble påkjørt av toget i går. Det er et par kilometers vei fra gården til Håvard Noren, mannen som fikk elghunden sin drept inne på gårdsplassen i helga.

Giftåtene skal være lagt ut de tre siste dagene.

Advarer hundeeiere

Hundeeiere i Stor-Elvdal rådes nå til å holde sine hunder innendørs den nærmeste tida, slik at de ikke skal få i seg gifta. Giftstoffet, som kan være stryknin, har en drepende effekt. Giften lammer blant annet dyras åndedrett, og gjør det vanskelig for ulvene å ta seg fram i den dyp snøen. Jegerne som selv hevder at de står bak giftkomplottet, regner det som sannsynlig at ulven som i går ble påkjørt av toget, kan ha fått i seg gifta, og av den grunn har oppsøkt toglinja fordi det er enklere å ta seg fram her.

Overfor Dagbladet hevder ulvemotstanderne at de ikke kommer til å gi seg før hvert eneste dyr er borte. Nå satser de på at gifta skal gjøre jobben for dem.

- Det verserer en rekke rykter og påstander her oppe nå. Vi etterforsker påkjørselen av ulven, også for om mulig å sjekke ut hvorvidt noe ulovlig kan ha skjedd, sier lensmannsbetjent Bjørn Grønvold til Dagbladet. Påstandene om ulovlig jakt har ikke politiet klart å få noen konkrete opplysninger om så langt, sier politimester Magnar Lynum på Elverum til Dagbladet.

Lynum sier at gift-opplysningene som Dagbladet sitter med, nå må etterforskes nærmere.

- Ulven skal bort

Ordfører Øivind Strand i Stor-Elvdal er klinkende klar i sin tale om ulvens framtid i bygda:

- Ulven skal bort. Slik sett har jeg det samme målet som dem som eventuelt driver ulovlig jakt, eller forsøker å bli kvitt ulven med andre metoder. Det viktigste er at vi blir kvitt ulvene, ikke måten det skjer på. Når det er sagt, så kan jeg selvsagt ikke gå god for eventuelle lovbrudd, men i sak er vi helt på linje. Ulv kan de ha, de som forsvarer dyret.