Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger ut på signingsferd

Innbitte motstandere falt hverandre om halsen. Nå lover Kjell Inge Røkke å møte sine nye ansatte. Han takker til og med ja til å drikke kaffe med sin argeste motstander blant småaksjonærene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den endelige seieren

Et skår i gleden er at det fortsatt ligger an til gransking av den forrige Kværner-ledelsen.

- Vi vurderer om det vil bli begjært gransking, og tar en avgjørelse fredag eller mandag, sier Aker Maritimes informasjonssjef Geir Arne Drangeid til Dagbladet.

Hvis ikke Røkkes menn går til skifteretten med dette kravet, er det gode muligheter for at andre aksjonærer gjør det. Da kan det ventes nye runder med Kværner-bråk.

SMÅAKSJONÆRENE hadde brukt de siste ukene til å forberede flammende innlegg mot råtassen Røkke, men det som var igjen av kritikk sved ikke merkbart. Peder Anker, som har stått i spissen for mobiliseringen, ga likevel klar beskjed til vinneren:

- Bevisbyrden ligger på deg, Røkke. Nå må du oppfylle påstandene dine om en aksjonærvennlig politikk. Det ville i så fall være på tide.

Fortsatt er litt futt igjen i Røkke-kritiker nummer én, hovedtillitsvalgt Rolf Utgård.

- Det skal ikke stå på de ansatte når det gjelder å få dette til å bli en vellykket virksomhet. Men jeg ser fram til videre kamper. Det er utrolig hvilken appetitt en får for sånt no' etter hvert!

Røkke svarte sine gamle motstandere og kritikere med å oppfordre alle til å trekke i samme retning. Han avga dessuten et løfte om at han ikke skal tvangsinnløse småaksjonærene i Kværner, slik han har gjort et par ganger før i andre bedrifter han har overtatt. Nå skal det jobbes:

- DE ANSATTES ARENA er på arbeidsplassene. Min arena er på arbeidsplassene sammen med dere, for at vi skal legge grunnlaget for verdiskaping i Kværner. Jeg må nå vise meg tilliten verdig, og ber dere se både på det jeg sier og det jeg gjør, oppfordret Røkke.

Småaksjonær Ingjerd Dale skapte furore på forrige generalforsamling i Kværner i mai, da hun snakket de dress-kledde herrene midt imot og bidro til å stoppe Røkkes forsøk på å overta selskapet. Denne gangen måtte hun se seg slått på målstreken.

- Hvordan ble vi egentlig reddet? Dette er som å bli slått ned på åpen gate, og deretter få førstehjelp av overfallsmannen!

Hun fortsatte med å be Røkke på en forsonende kopp kaffe på sin tidligere arbeidsplass i Oslo, puben The Scotsman. Den invitasjonen tok Kværners nye sterke mann på strak arm.

- Jeg blir gjerne med på det, en dag jeg har tid, betrodde han Dagbladet etterpå.

- Hvor er det?

Puben er kjent som et svært uhøytidelig samlingssted for innflyttere i hovedstaden. Kanskje også Molde-milliardæren ville like seg der.

Avtroppende konsernsjef Kristian Siem ba om å få være med på kaffeslabberaset, og utbrøt da han hørte stedets navn:

- Der har jeg aldri vært, men jeg går ofte på Scotch!

FØRSTE BRIKKE på plass i Røkkes redningsplan er den rettede emisjonen som skal skaffe to milliarder kroner i ny kapital til Kværner. Den ble fulltegnet i går, og prisen pr. aksje blir trolig åtte kroner. Norske og internasjonale investorer står bak, opplyste Kværners finansdirektør Finn Berg Jacobsen. Men fortsatt gjenstår samtykke fra alle långiverne.

19. desember blir det enda en ekstraordinær generalforsamling i Kværner. Denne gangen for å vedta fusjonen og den gjenstående finansieringsplanen. Selve fusjonen mellom Kværner og Aker Maritimes operative del skal være sluttført 15. mars neste år.

Ute på de ansattes arena er skepsisen fortsatt stor til tidenes norske industrimilliardær. De frykter for jobbene sine, og de fikk ikke mye trøst.

- Vi vil trygge arbeidsplassene, men dere må vise omstillingsevne. Jeg kan ikke garantere at Kværner Rosenberg vil vare i alle evighet i den form det har i dag, sa Røkke.

I LOTTO-BYGDA «Verdal'n» vil arbeiderne ved Aker Verdal si at Kjell Inge Røkke har vært en lykke for bygda. Det mener ikke husmora Siv Tone Breding (31). Hun opplevde at ektemannen mistet jobben da finanskjendisen tok over som eier av bedriften.

- Mannen min gikk arbeidsledig i over ett år, før han fikk seg noe nytt å gjøre. Det ble iallfall ingen lykke for oss at Røkke tok over, sier hun.

Rundt lunsjbordet på Aker Verdal er stemningen en annen.

- Han har vært en bra mann for oss, sier Olav Dølvik (45), og viser til eierens vilje til å investere i bedriften.

Røkke har naturligvis vært på besøk ved Verdals hjørnesteinsbedrift, der en stor del av kommunens yrkesaktive holder til. Men rundt lunsjbordet er det bare Ketil Osen som har snakket med ham.

- Vi var på løpetur sammen, som oppladning til Holmenkollstafetten. Da brukte han noen skitne triks for å komme forbi meg, flirer Osen.

- Sånn er han som forretningsmann også. Han er jo et råskinn, sier en syltetøyspisende Kenneth Nilssen.

- Han kommer til å slakte det som ikke går bra.

KOLLEGENE I KVÆRNER har liten grunn til å frykte Røkke, mener de ansatte i Aker Maritime på Stord. De har hatt ham som eier i fem år.

- Jeg tror han vil være en langsiktig eier i Aker og Kværner. Det må vel være bra at vi får en felles leder som trekker i trådene, sier platearbeider og sveiser Stig Herre og platearbeider Jon Hannisdal.

- Vi var veldig skeptiske da Kjell Inge Røkke kom inn som eier i selskapet. Media varslet at det kunne bli en kortsiktig investering og slakt av store deler av konsernet, men slik ble det ikke. Vi opplever ham som positiv, interessert, engasjert og en mann som snakker et språk vi forstår, sier klubbsekretær Ingeborg Strand.

- Jeg tror dette er starten på noe nytt og stort. Aker og Kværner vil utfylle hverandre på mange områder. Sammen kan det bli et stort og sterkt selskap, som kan konkurrere internasjonalt, sier hovedverneombud Arve Toft.

OG RUSSERNE? Hvor ble det av dem? Tilbake i Folkets Hus i Oslo representerte advokat Arne Didrik Kjørnæs Yukos Oil. Han klarte å erte på seg både Kjell Inge Røkke og store deler av generalforsamlingen da han krevde skriftlig avstemning på nytt styre, selv om det bare forelå ett forslag. På denne måten kunne Yukos markere misnøye ved å stemme blankt, i det minste.

- Jeg vil ikke kommentere hva Yukos nå gjør, sa Kjørnæs til Dagbladet etter at generalforsamlingen var over.

De kommende dagene vil vise om Yukos fortsetter som Kværner-aksjonær. Russerne fikk i hvert fall med seg de to bitene de var interessert i, da de på rekordtid kjøpte Kværner Hydrocarbons og Kværner Process Technology.

Mens de øvrige eierne i Kværner kan glede seg over at det ble en norsk løsning til slutt - slik de ga uttrykk for fra talerstolen i går.

Foto: ODDMUND LUNDE
RØKKES STORE DAG: På Kværners generalforsamling var den utskjelte finansakrobten forsoningen selv.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
RØKKE-LYKKE: Røkke er ofte et samtaleemne rundt lunsjbordet her på Aker Verdal. Odd Thomas Opheim (f.v.), Erling Nilssen og Trond Vikaune mener han er en bra eier. Foto: TOM E. ØSTHUUS
Foto: TOM E. ØSTHUUS
Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
Hele Norges coronakart