Legges ned før åpning

Pleie- og omsorgssjefen i Molde mangler 15 millioner i budsjettet. Derfor foreslår hun at Skåla sykehjem skal legges ned - før den offisielle åpningen har funnet sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Nedleggingsforslaget er helt meningsløst. Vi har det så godt her. Jeg har bare ett ønske, og det er at vi får beholde sykehjemmet, ikke bare for min del, men for alle dem som ligger i sengene sine og trenger hjelp til alt. De kan bare ikke flytte. Jeg er heldig som har fått plass her, og jeg ble så skuffa da jeg leste om forslaget i avisa, sier Emma Eidseter (88).

Det var pleie- og omsorgssjef Liv Husby som kom med forslaget om nedleggelse fra neste år foran et lamslått Molde formannskap tirsdag kveld, skriver Romsdals Budstikke. Husby konkluderte med at nedleggelse av sykehjemsdelen på Skåla omsorgssenter og sykehjem er det eneste som vil gi budsjettbalanse. Bakgrunnen for forslaget er at det er lagt inn en reduksjon i budsjettrammen hennes på 15 millioner kroner.

-  Grunnen til at vi foreslår akkurat dette sykehjemmet at det er lite og dermed dyrest i drift. Forslaget går bare på økonomi, sier Husby til Dagbladet. Hun har forståelse for at folk er opprørt.

-  Skåla har kjempet lenge for å få sitt eget sykehjem, og at folk reagerer, det skjønner jeg. Vi får håpe de videre budsjettforhandlingene kan åpne for muligheter, sier Husby. Sykehjemmet på Skåla har vært i drift siden slutten av august, men den offisielle åpningen er på fredag. Tre dager før åpningsfesten, der både ordfører og varaordfører skal delta, kom altså forslaget om å legge ned.

Innbyggerne på Skåla har lenge kjempet for å få et sykehjem i distriktet. Da det endelig kom, var gleden stor. Nå er folk igjen fortvilet. Også Jan-Erik Gjeitnes, distriktsleder for pleie og omsorg på Skåla, er opprørt.

Vanskelig å holde kontakt

-  Det verste med dette forslaget er at det blir vanskelig for beboerne å opprettholde kontakt med familiene sine. Det blir en dagstur å besøke dem. Det bør være et prinsipp at de eldre og syke kan få en alderdom nær sine hjemtrakter og familier, sier Gjeitnes. I tillegg til sykehjem har Skåla omsorgssenter lege, helsestasjon, fysioterapi, dagsenter for eldre, fotpleie, frisør og er base for hjemmetjenesten i distriktet.

Skåla ligger i utkanten av Molde, og Emma Eidseters familie bor i området. Hvis sykehjemmet legges ned, blir 88-åringen flyttet til en annen del av Molde.

Da får familien hennes betydelig lengre reisetid for å besøke henne. Men det orker ikke den 88-årige kvinnen å tenke på.

-  Her er det lege, dagsenter og frisør, og vi får mulighet til å drive med håndarbeid.

Jeg håper også inderlig på at politikerne hjelper oss slik at de åtte plassene som står tomme, fylles opp. Det er mange som trenger dem, sier Eidseter. 88-åringen sikter til plasser som ikke er fylt opp ved sykehjemmet fordi kommunen ikke har råd. Sykehjemmet har 16 sengeplasser, men i dag brukes bare halvparten av dem.

Må finne løsning

-  Pleie- og omsorgssjefen har sett at hun mangler penger, og at dette er de dyreste plassene. Men forslaget er jo så langt ikke behandlet verken administrativt eller politisk. Vi får se når får vi gått gjennom dette, men jeg føler meg så godt som sikker på at vi skal finne en løsning, sier ordfører Jan Petter Hammerø. Han skal åpne det nye sykehjemmet i morgen.

-  Skatteinngangen vil i år bli rundt 25 millioner kroner dårligere enn forventet. Vi har turnert det så langt, men det er klart vi må spare, sier Høyre-ordføreren.

FORTVILET : Emma Eidseter (88) har det godt på Skåla omsorgssenter og sykehjem, og håper politikerne finner penger til å drive det splitter nye sykehjemmet. - Det er mange som trenger plassene, de kan ikke bare flytte, sier 88-åringen.
OPPRØRT: Jan-Erik Gjeitnes, distriktsleder for pleie og omsorg på Skåla, er opprørt over forslaget. - Det verste er at det blir vanskelig med kontakt mellom beboerne og familiene deres, sier han.
FORESLÅR NEDLEGGELSE: Pleie- og omsorgssjef i Molde, Liv Husby, har forståelse for at forslaget setter sinnene i kok hos folk. Ordfører Jan Petter Hammerø åpner sykehjemmet i morgen.