Legionella-funn i Halden

Kommuneoverlegen avdramatiserer situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedriften Norske Skog Saugbrugs i Halden har avdekket legionellabakterier i renseanlegget, men kommuneoverlegen i byen avdramatiserer situasjonen.

25. august ble det tatt prøver fra to luftebasseng ved bedriftens biologiske renseanlegg. Prøvene viste vekst av legionellabakterier av flere typer, blant annet legionella pneumophila serogruppe 1, som er den vanligste typen som kan gi sykdom hos mennesker.

Først onsdag 10. september ble funnet gjort kjent i forbindelse med en presseorientering, skriver halden-dagblad.no.

- Siden 2005 har vi hatt et kontrollprogram for å følge med på eventuell legionellautvikling. Vi har tatt prøver regelmessig. 25. august i år tok vi prøver som viste at det var legionella. 4. september fikk vi et foreløpig resultat av bakteriedyrkingen. Det viste at vi hadde legionella i to luftbasseng i renseanlegget, sa fabrikksjef Olle Axell onsdag.

Verken Axell eller kommuneoverlege Halvard Bø i Halden mener det er noen fare for folk.

- Vi har avdramatisert situasjonen ut fra at bakteriesituasjonen er mindre omfattende enn på Borregaard, pluss at vi ikke har noen indikasjoner på at noen i Halden er smittet. Derfor ser vi det an, sier Bø.

Bedriften har tatt forholdsregler etter bakteriefunnet, og folk som arbeider i nærheten av lufteanleggene må ha på seg åndedrettsvern. Kommunen vil i samarbeid med bedriften og Folkehelseinstituttet følge opp funnene, og venter på resultater fra nye prøver.

NTB