Legionella-innlagt i Tromsø

Mann i 40-årene livstruende syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er nå innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, skriver VG Nett.Mannen, som er i 40-årene, ligger nå i respirator. Han er livstruende syk.

På besøk i Fredrikstad - Det kom en person hit i forgårs fra Kirkenes, bekrefter informasjonsmedarbeider Knut Hansen overfor Dagbladet.no. Hansen vet ikke om mannen var innlagt på sykehuset i Kirkenes eller om han ble sendt direkte til sykehuset i Tromsø.

Mannen hadde vært i Fredrikstad i forkant av at han ble syk. Det er ikke kjent hvor lenge han var der.

- Vi har gitt all informasjon til Folkehelseinstituttet, sier Hansen.

Mannen ligger i respirator og får antibiotika i tillegg til annen behandling.

- Han er svært alvorlig syk og ligger på intensivavdelingen hos oss, forteller informasjonsmedarbeideren. 


Smittet på besøk

Tidligere i dag ble en kvinne lagt inn på sykehus i Drammen med legionellasmitte. Kvinnen hadde vært på dagsbesøk i Fredrikstad. Det korte besøket i Østfold-byen var nok til at hun ble smittet.

Kvinnen skal ikke være alvorlig syk.

Legionella-innlagt i Tromsø

Fem personer er døde i det omfattende legionellautbruddet. Til sammen er nå 34 personer smittet. Ifølge en pressemelding fra Sykehuset Østfold er det nå langt færre som blir henvist til akuttavdelingen med lungebetennelse.

Det betyr at tallet på legionellasyke neppe vil stige noe særlig og at det verste smitteutbruddet kan være over.

Leter fremdeles etter kilde

En rekke eksperter deltar i å samle inn og analysere dataene som viser de smittedes bevegelsesmønster.

For dem er det ekstra interessant å få informasjon om personer som har beveget seg rundt i et avgrenset område i en kort tidsperiode, slik som de to som nå er innlagt på sykehus utenfor Østfold. Men foreløpig har den nye informasjonen ikke ført til noe gjennombrudd.

- Det er alltid interessant med pasienter som har vært her i kort tid. Vi kan finne frem til dagen da de ble smittet, sier kommunelege Svein Rønsen.

Bevegelsene til de smittede legges inn i digitale kart for å finne flest mulig bevegelseslikheter. Blant annet ser teamet på muligheten for at enkelte kan ha blitt smittet mens de passerte smittekilden i buss eller bil.

- Dråpene faller veldig fort til bakken. De er avhengige av å være i lufta som folk puster inn, forklarer Rønsen. Smitten kan derfor ikke bli fraktet med buss eller bil, og ofrene må ha blitt smittet der og da.

Ifølge Rønsen er ekspertene foreløpig ikke noe nærmere i verken å finne smittekilden eller avgrense området der kilden finnes.