Legionella-smittet har ikke vært i Østfold

Den 48-årige mannen fra Telemark som ligger på Sykehuset Telemark med legionella-smitte har ikke vært i Østfold de siste månedene. Smittejegerne tror at mannen er smittet av en privat vannkilde.Nå leter smittejegerne etter kilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smittejegerne leter nå hovedsaklig på de tre stedene mannen har oppholdt seg mest den siste tiden: Bopelen på Ulefoss i Nome kommune, Furustrand Campingplass i Åsgårdstrand og mannens arbeidssted på Slagentangen i Vestfold.

- Det er disse tre stedene vi har grunn til å lete. Mannen har bodd på campingplassen i Åsgårdstrand i perioder for å lette reisetiden til jobben, sier Urdahl. 48-åringen har trolig blitt smittet i tidsperioden begynnelsen av mai til begynnelsen av juni.

Mannen ble lagt inn på Sykehuset Telemark med legionella-smitte onsdag kveld. Mannen har ikke vært i Østfold den siste tiden. Det bekrefter mannens familie og arbeidskolleger, ifølge sjef på medisinsk klinikk ved Sykehuset Telemark, Per Uhrdal.

48-åringen ble syk omtrent samtidig som de smittede personene i Østfold. Helsemyndighetene føler seg sikre på at det ikke er snakk om en ny epidemi, men et enkelttilfelle.

- En rekke enkelttilfeller smitter fra private små vannanlegg, for eksempel privatdusj i hjem. Vi har gått gjennom alle muligheter for større smittekilder, og det er ikke mistanke om smitte fra kjøletårn eller scrubbere i Telemark, sier kommunelege i Nome, Pål Iden.

Langvarig

Ifølge klinikksjef Uhrdal er mannens tilstand alvorlig, men stabil på pustemaskin.

- De vitale organfunksjonene responderer tilfredsstillende, og han reagerer positivt på igangsatt behandling, sier Urdahl.

- Slike alvorlige legionellatilfeller er ofte veldig langtrukne, og mannen kan måtte bli på sykehuset opptil flere måneder, sier Urdahl. 48-åringen røyker, men helsen hans skal være god. Mannens arbeidssted er i Vestfold.

Telelab i Telemark analyserer bakterien, og analyseresultatet skal være klart i neste uke. Da vil man trolig vite hvor smitten stammer fra.

Mørketall

Ifølge Urdahl har norske sentralsykehus ett til to legionella-tilfeller hvert år. Tilfellet i Telemark er det andre i fylket så langt i år, men legionella-dødsfall er underrapportert, mener kommunelegen i Nome.

- Det er ikke alltid det blir stilt en eksakt bakteriell diagnose hos pasienter som dør av lungebetennelse enten på eller utenfor sykehusene. Men dette er under stadig forbedring, sier Iden.