Lego-familien er Danmarks rikeste. Men det er «en del av historien de ikke vil snakke om»

Ideen bak klossene er egentlig ikke dansk.

MILLIARDFORRETNING: Kjeld Kirk Kristiansen i blå dress under åpningen av et nytt Lego-hus i Billund i høst. Her sammen med kronprins Fredrik, kronprinsesse Mary og deres fire barn Christian, Vincent, Isabella og Josephine. Foto: NTB Scanpix
MILLIARDFORRETNING: Kjeld Kirk Kristiansen i blå dress under åpningen av et nytt Lego-hus i Billund i høst. Her sammen med kronprins Fredrik, kronprinsesse Mary og deres fire barn Christian, Vincent, Isabella og Josephine. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Når man hører ordet «Lego», vil veldig mange av oss forbinde det med to ting. Harde pakker under juletreet, og Danmark.

Men i virkeligheten var det ikke danskene som hadde ideen til byggekloss-lekene som etter hvert har vokst til å bli et milliardimperium med både filmer og tv-spill. Ifølge Forbes er familien verdt nesten 200 milliarder norske kroner.

Inspirasjonen kom ifølge forfatter Søren Jakobsen, som i forbindelse med styreformann Kjeld Kirk Kristiansens 70-årsdag har gitt ut boka «Lego-gull», fra Storbritannia og et leketøysfirma som het Kiddicraft.

- Det er en del av historien de helst ikke vil snakke om, sier Jakobsen til danske BT.

Jakobsen skriver videre at Lego-konsernet er dyktige på å få det til å se ut som om selskapet selv fant opp byggeklossen.

- Lego smykker seg med lånte fjær, men det ødelegger ikke det faktum at det var Lego som skapte suksess med klossene, sier Jakobsen.

Nevnes sjeldent

Det var i 1946 at grunnleggeren av Lego, Ole Kirk Kristiansen, fikk sin første titt på plastikklossene til Kiddicraft.

Den danske leketøysfabrikanten endret så målene på klossene, og lanserte et liknende produkt. Kiddicrafts variant het «Self-Locking Building Bricks», mens Legos variant fikk navnet «Automatic Binding Bricks».

hjemmesidene til Hilary Page Toys, selskapet som eide Kiddicrafts, kan man lese at Lego sjeldent snakker om opphavet til ideen som la grunnlaget for konsernet som i dag omsetter for milliarder.

De viser samtidig til en produktbrosjyre fra 1997 der Lego nevner Kiddicrafts:

«I samarbeid med et verksted i København endret vi designet på klossene. Deretter laget vi støpeformene. Endringene vi gjorde fra Kiddicraft-klossene var at vi rettet ut de runde hjørnene, og gjorde om målene fra tommer til centimeter og milimeter. Vi endret også størrelsen med 0,1 milimeter. Knottene oppå brikkene ble også gjort flate på toppen.»

I 1981 kjøpte Lego rettighetene til Kiddicraft fra etterkommerne av Hilary Fisher Page.

Kontroverser

I 2014 passerte Lego Mattel på lista over verdens største leketøysprodusenter etter at sistnevntes flaggskip «Barbie» hadde en periode med sviktende salg, men tidvis havner også danskene i hardt vær.

I september 2015 bestilte den verdenskjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei et stort parti klosser fra leketøysgiganten. Disse klossene skulle bli til en utstilling med protretter av kinesiske dissidenter, men Lego avslo henvendelsen.

Årsaken var at Lego «ikke kunne godta bruk av Lego til politiske arbeider», men etter kraftig kritikk over hele verden snudde selskapet.

Styreformann Kjeld Kirk Kristiansen gikk ut og beklaget, samtidig som han skyldte på noen lengre ned i systemet.

- Det skjedde på grunn av en intern feilbeslutning. Avgjørelsen ble tatt av lavtstående ansatte i systemet og styret ble ikke involvert, sa han til Wall Street Journal.

Etter episoden har Lego endret retningslinjene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer