LEGO i rasismestrid

FN må beklage å ha hengt ut LEGO på rasismeplakater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FN har lansert en stor kampanje i forbindelse med den internasjonale rasismedagen i dag. På plaketer og informasjonsbrosjyrer med tittelen «Rasisme kan ha mange former» er blikkfanget en rød LEGO-kloss, skriver Jyllands-Posten.

LEGO, danske myndigheter og menneskerettighetseksperter er alle rystet.

Det er FNs kommissær for menneskerettigheter som står bak kampanjen, som også trykkes på arabisk.

LEGO vil ha svar

- Dette er en taktløshet og en dumhet på linje med trykkingen av muhammed-tegningene. FNs menneskerettighetskommissær skal ikke misbruke sitt mandat, sier professor Claus Haagen Jensen til Jyllands-Posten.

Jensen mener det er grunn til å undersøke saken nærmere.

- Dette er vel ikke en liten uvennlig hilsen til Danmark? Det er virkelig veldig uheldig, sier ham.

LEGO er svært overrasket og har tatt saken opp med FN.

LEGO i rasismestrid

- Dette er problematisk. Man ser plakaten og kobler LEGO til rasisme eller rett og slett som rasister, sier kommunikasjonssjef Charlotte Simonsen.

Hun er veldig overrasket over at FN ikke har tatt kontakt med LEGO på forhånd.

- LEGO har tidligere samarbeidet med FNs flyktningekommissær om en kampanje. Vi undrer oss over at FN ikke tok kontakt med oss før de lagde denne kampanjen.

FN legger seg flate

Den danske regjeringen tok umiddelbart affære da plakatene ble kjent. Utenriksminister Per Stig Møller mener FN har opptrådt klosset.

- Vi har tatt kontakt med FN og forventer en løsning på saken innen 24 timer, sa Møller til Jyllands-Posten i formiddag.

Og han fikk rask respons. FNs høykommissariat for menneskerettigheter legger seg flat. De har gitt den danske regjeringen muntlig løfte om å fjerne plakaten fra hjemmesiden og fra veggene på kommissariatets bygning i Geneve.

LEGO har i tillegg sendt brev til kommissariatet for å få en nærmere forklaring på saken.

LEGO i rasismestrid