Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lego svarer:

Lego slår tilbake mot påstander om at gamle leker kan være skadelige

Lego stiller seg bak toksikolog og sier seg uenig i påstått skadepotensiale i gamle legoklosser.

SLÅR TILBAKE: Lego sier seg uenig med konklusjon i britisk studie om at legoklosser fra 70- og 80-tallet kan være helseskadelige. Bildet viser Lego-stunt i New York i januar, i anledning den ikoniske legoklossens 60-årsdag. Foto: Amy Sussman/ AP/ NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Lego sier seg uenig med konklusjon i britisk studie om at legoklosser fra 70- og 80-tallet kan være helseskadelige. Bildet viser Lego-stunt i New York i januar, i anledning den ikoniske legoklossens 60-årsdag. Foto: Amy Sussman/ AP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet publiserte mandag en artikkel om en britisk studie som hevder at gamle leker, hvorav legoklosser fra 70- og 80-tallet er verstingen, inneholder høye konsentrasjoner av skadelige stoffer, og dermed kan være skadelige for barn. Nå står Lego opp mot påstandene.

- Alltid vært innenfor sikkerhetskrav

Pressesjef i Lego, Roar Rude Trangbæk, sier til Dagbladet at Lego alltid har vært innenfor sikkerhetskrav for leker.

- Siden vi begynte å lage leketøy for 85 år siden, har vi alltid hatt de høyeste standarder på det tidspunkt de ble laget. Alle Lego-produkter testes av uavhengige laboratorier og lever opp til eller overgår kravene til leketøysikkerhet i alle land de selges i, sier Trangbæk.

Alvorlige helseskader

Den britiske studien fant blant annet at gamle legoklosser inneholder spesielt høy konsentrasjon av kadmium.

SKADELIG STOFF: Kadmium, som finnes i gamle legoklosser, kan være helseskadelig, sier Heidi Morka, Seksjonssjef i Kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet. Foto: Miljødirektoratet
SKADELIG STOFF: Kadmium, som finnes i gamle legoklosser, kan være helseskadelig, sier Heidi Morka, Seksjonssjef i Kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet. Foto: Miljødirektoratet Vis mer

- ​Kadmium har mange uheldige egenskaper. Det kan virke kreftfremkallende, mistenkes for å kunne skade forplantningsevne og gi fosterskader, forteller Heidi Morka, seksjonssjef på Kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet. Kadmiums helseskadelige egenskaper gjør at det er et såkalt CMR-stoff.

- Det er veldig alvorlige helseskader. CMR-stoffer, som kadmium, skal ikke finnes i leker, over satte grenser. Konsentrasjonene av de skadelige stoffene lagt frem i denne studien overskrider dagens grenser, sier Morka.

Uenig i påstand om skapepotensiale

Studien viste altså at legoklosser fra 70-tallet hadde konsentrasjoner av diverse stoffer som overskrider dagens EU-direktiver for sikkerhet i leker, og derfor vurderes som skadelig. Lego stiller seg bak en ekstern toksikolog (Toksikologi er læren om giftstoffer), og er uenig i det påståtte skadepotensialet til gamle legoklosser.

- Vi har henvendt oss til en uavhengig toksikolog for å bekrefte at det er sikkert å leke med gamle legoklosser fra 70-tallet. Konklusjonen er at det er sikkert for barn å leke med klosser eldre enn 40 år, dersom de er i ordentlig stand, sier Trangbæk.

«Selv om potensialet for utslipp av kadmium fra gamle legoklosser overskrider de veldig konservative sikkerhetsgrensene satt i dag, ville eksponering i denne konsentrasjonen blitt vurdert lite risikabel.» heter det i uttalelsen fra Eric Edmonds, den eksterne toksikologen Lego engasjerte.

- Det er forøvrig ikke kadmium i legoklosser produsert etter 1981, sier Trangbæk.

Miljdirektoratet advarte

- Dersom leker inneholder helseskadelige kjemiske stoffer som kan lekke ut når barna leker med dem, eller ved at de putter dem i munnen, kan dette potensielt føre til helseskade på kort eller lang sikt hos barna, sier Trine-Lise Torgersen, sjefingeniør ved kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet, til TV 2

Torgersen sier også til TV 2 at ikke alle gamle leker er farlige, og flere ting bør tas med i vurderingen dersom man arver eller ønsker å kjøpe brukte leker:

- Hvor gamle er lekene?
- Hva er lekene laget av?
- Laget av seriøse produsenter, eller er det kopi?
- Hva slags leke er det?
​​- Hvor gamle er barna leken er ment for?

UFARLIG: Roar Rude Trangbæk, pressesjef for Lego, sier legoklosser ikke har inneholdt det helseskadelige stoffet kadmium etter 1981. På bildet er en Lego-modell av en gate i New York, i Lego-land i Florida. Foto: John Raoux/ AP/ NTB Scanpix
UFARLIG: Roar Rude Trangbæk, pressesjef for Lego, sier legoklosser ikke har inneholdt det helseskadelige stoffet kadmium etter 1981. På bildet er en Lego-modell av en gate i New York, i Lego-land i Florida. Foto: John Raoux/ AP/ NTB Scanpix Vis mer

Viser viktigheten av reguleringer

Morka sier at studier som denne viser viktigheten av regelverket om ulovlige stoffer i leker, som ble innført i 1988. Man har siden fått mer og mer kunnskap om skadelig stoffer.

- Vi er generelt bekymret for myke plastleker og leker som kan være malt med giftig maling. I tillegg er det lurt å unngå å kjøpe leker av lav kvalitet, eller billige kopier, sier Morka. En god huskeregel kan være å se etter CE-merket, som alle leker skal være merket med. CE-merket er produsentens egenerklæring om at kvalitetskravene i leketøysregelverket er overholdt, legger hun til.

Lego verst ut undersøkelsen

- Legoklosser fra 70- og 80-tallet er verstingene, sier Andrew Turner, forskeren bak studien. Turner legger til at brukte leker er attraktive fordi de kan arves gratis, eller kjøpes billig.

Det ble oppdaget høye konsentrasjoner av stoffene bly, barium, brom, antimon, kadmium, krom og selen i mange av lekene. I en egen undersøkelse gjort på 26 leker, var det hele 10 leker som ikke møtte Europeiske krav om sikkerhet for leker, fordi de slapp ut for mye brom, kadmium eller bly. Disse stoffene skal være kronisk giftige dersom barn utsettes for dem over tid, skriver BBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!