Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lego-Star Wars beskyldt for rasisme

- Jabbas slott er en nøyaktig kopi av berømt moské.

JABBA JABBA HEY: Er dette en nøyaktig kopi av en moské? Foto: Lego
JABBA JABBA HEY: Er dette en nøyaktig kopi av en moské? Foto: Lego Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kan Lego-klosser være politiske?

Ja, i hvert fall hvis de kan settes sammen til et Star Wars-slott som angivelig er en kopi av en berømt moské i Tyrkia. Det mener organisasjonen Türkische Kulturgemeinde Österreich som nå skaper overskrifter verden over, etter at de i går beskyldte klossegiganten for rasisme.

Historien startet i fjor, da en østerriksk mann med tyrkisk opphav reagerte på et Lego-byggesett som søsteren hans hadde kjøpt i julegave til sin sønn. Han mente Lego-byggesettet Jabbas slott, hvor gangsteren Jabba the Hutt regjerer, er en nærmest eksakt kopi av Hagia Sofia-moskeen i Istanbul.

Mannen kontaktet organisasjonen, som begynte å undersøke likhetene. I går konkluderte de under overskriften: Pedagogisk sprengstoff for barn?

- Nøyaktig kopi Melissa Günes, organisasjonens leder, mener klossesettet er rasistisk.

- Det er en nøyaktig kopi av moskeen, sier hun i en pressemelding.

Hun  påpeker likhetene, og at Jabbas vakttårn likner et bønnetårn, og klager sin nød over at det er plassert raketter, kanoner og laservåpen i et «hellig bygg».

- Det ser ut som en bevæpnet kriminell bønneleder. Det framstår som rasediskriminering, hvor det insinueres at personer med orientalsk bakgrunn er kriminelle, hevder hun.

Günes mener også, muligens noe selvmotsigende hvis det virkelig er en nøyaktig kopi, at Jabbas slott også har likhetstrekk med andre religiøse bygg, som Pantheon i Roma.

Vurderer søksmål Organisasjonen sier de vurderer søksmål i Østerrike, Tyskland og Tyrkia, og krever samtidig en unnskyldning.

BERØMT MOSKÉ: Hagia Sofia i Istanbul. Foto: John Picken/Creative Commons
BERØMT MOSKÉ: Hagia Sofia i Istanbul. Foto: John Picken/Creative Commons Vis mer

- Vi må kunne forvente at en spillprodusent som i flere tiår har produsert pedagogiske leker tar mer ansvar.

Lego avviser alle beskyldningene.

- Jabbas slott skal ikke forestille noen virkelige bygninger, personer eller den nevnte moskeen, sier Lego-talskvinne Katharina Sasse, ifølge Telegraph.

- Lego-figurene er basert på karakterene i filmene. Vi er lei oss for at produktet har fått organisasjonen til å tolke dette på en feilaktig måte.

I mars i fjor var det for øvrig en Lego-entusiast som tilsynelatende foreslo at lekegiganten skulle lage et Hagia Sofia-byggesett.

Saken oppdatert: Som flere har påpekt i kommentarfeltet, og enkelte direkte på epost, ble Hagia Soia opprinnelig bygget som kirke i årene 532—537 av Justinianus I. Da tyrkerne inntok Konstantinopel i 1453, ble mosaikkene i Hagia Sofia tildekket og Hagia Sofia ble ominnredet til moské. Monumentet ble i 1934 gjort om til museum. Alt dette ifølge Wikipedia.

LIKHETENE: Slik illustrerer organisasjonen likhetene. Foto: Türkische Kulturgemeinde Österreich
LIKHETENE: Slik illustrerer organisasjonen likhetene. Foto: Türkische Kulturgemeinde Österreich Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media