Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lei av å gi så det svir

Halvparten av landets befolkning ønsker å kjøpe færre julegaver. 40 prosent av norske menn misliker julehandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter julehandelen for mange, når kjøpesentre over hele landet holder søndagsåpent.

En spørreundersøkelse som MMI har utført for DnB NOR viser at to av tre synes det er hyggelig å handle gaver - likevel støtter hele 50 prosent påstanden «Hadde det vært opp til meg, ville jeg redusert omfanget av egen julehandel».

Det er spesielt menn som vil gi færre eller mindre dyre gaver.

-  Det er et tankekors at så mange gir uttrykk for at gavenes verdi er i ferd med å overskygge gleden av å gi, sier forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i banken.

Færre gaver

Men i år kan det bli en endring på det. 21 prosent av oss planlegger å bruke mindre penger på gaver enn tidligere. For to år siden svarte bare 14 prosent ja på samme spørsmål:

-  Vi har ikke dårligere råd?

-  Nei, vi har bedre råd enn noen gang. Jeg tror mange rett og slett har tatt et oppgjør med seg selv og vil redusere dette julegavekjøret, sier Rasmussen.

 BRUKER CA 5000 KR: Marit Graven Runde i butikken. Alle foto: Bjørn Langsem
BRUKER CA 5000 KR: Marit Graven Runde i butikken. Alle foto: Bjørn Langsem Vis mer

Om man i praksis får det til, er en helt annen sak. 44 prosent sier nemlig at de ofte ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de hadde tenkt. Det er spesielt unge mellom 15 og 24 år som blir lurt av seg selv. Rasmussen tror at mange føler et betydelig forventningspress.

-  Jula gjør et ganske stort innhogg i folks lommebok. Det er ikke lenger uvanlig at også små barn får gaver til flere tusen kroner. De som har dårlig råd, blir enda mer synlige i desember, sier hun.

Ifølge Postbanken kommer vi i snitt til å bruke over 4000 kroner hver på julegaver i år.

Kvinners jul

Likevel koser altså folk flest seg i julehandelen. Men det er kjønnsdelt: 60 prosent av kvinnene sier at det er hyggelig å handle. Under halvparten av mennene er enige.

-  Det er kvinnenes jul, ja, sier Rasmussen, som viser til at kvinner også kjøper flere julegaver enn sine menn. Mens kvinner i snitt handler 16 julegaver, sier mennene stopp ved 12. Og: hver femte kvinne kjøper mer enn 25 gaver til jul!

-  Jeg er nok i den siste kategorien, sier Rasmussen og ler, men legger til at det nok skyldes at hun, som mange andre mødre, har ansvaret for også barnas julegaveinnkjøp.

-  Kvinners omsorgsrolle gjør nok at de tenker på flere rundt seg. I tillegg er nok kvinner flinkere til å gi gaver til venninner enn menn er til å gi til sine venner, sier hun.

40 prosent av mennene direkte misliker å handle julegaver.

-  Hvorfor?

-  Det har vi ikke spurt om, men det er vel slik at menn generelt ikke er så glade i å gå i butikker, spesielt ikke i butikker som er fulle av folk. Og det er de gjerne før jul, sier hun.

BRUKER CA 10.000 KR: Ivar Mellemseter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!