Roper varsku:

- Lei av å se folk dø

Helsepersonell i flere amerikanske delstater roper varsku om coronasituasjonen i landet.

FORTVILER: Helsepersonell i USA roper varsku om coronasituasjonen, der stadig flere legges inn på sykehus og mister livet etter å ha blitt smittet av covid-19. I Oregon har de ikke lenger plass til alle døde i likhusene. Foto: Kristyna Wentz-Graff / AP / NTB
FORTVILER: Helsepersonell i USA roper varsku om coronasituasjonen, der stadig flere legges inn på sykehus og mister livet etter å ha blitt smittet av covid-19. I Oregon har de ikke lenger plass til alle døde i likhusene. Foto: Kristyna Wentz-Graff / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.18% Første dose: 75.70%

Pilene peker i feil retning i USA, der stadig flere delstater melder om skyhøye smittetall, fulle sykehus og mange coronarelaterte dødsfall. Den siste uka har antall covid-dødsfall økt med over 50 prosent i 14 delstater, mens ytterligere 28 stater registrerte en økning på minst 10 prosent, ifølge Johns Hopkins University.

Nå roper helsepersonell varsku om den kritiske situasjonen. Det skriver flere amerikanske medier, inkludert CNN.

Oksygenmangel

Den nye delta-bølgen har satt fart på sykehusinnleggelsene i USA, hvor delstatene sør i landet er spesielt hardt rammet.

- Jeg har tror aldri før vi har opplevd så mange kritisk syke, og at så mange er så syke på samme tid, sier Jythir Mehta, lege og leder ved intensivavdelingen ved sykehuset Pheobe Putney Memorial i Georgia

Sykehus i Florida, South Carolina, Texas og Louisiana sliter nå med oksygenmangel.

- Den siste tidas smitteøkning har resultert i et stort behov for oksygentilførsel. Sykehusene klarer ikke møte dette behovet, sier Donna Cross, seniordirektør ved helseforetaket Premier, til kanalen.

Hun fortsetter:

- Det er en veldig kritisk situasjon.

- Lei av å se folk dø

Innleggelsesraten er for øyeblikket høyest i Florida, som lørdag hadde 75 innlagte covid-pasienter per 100 000 innbyggere. Ahmed Elhaddad, medisinsk direktør ved intensivavdelingen ved Jupiter Medical Center, sier til CNN at han er «lei av å se folk dø».

- Deltavarianten «spiser» folks lunger, noe som fører til at de kollapser. Vi ser at pasientene dør raskere av deltavarianten enn andre virusmutasjoner, sier han.

I Oregon stiger antall coronarelaterte dødsfall så kraftig at flere områder ikke lenger har plass til alle de døde i likhusene. Fylkene Tillamook og Josephine har derfor bedt delstatsmyndighetene om frysetrailere for å hanskes med situasjonen. Det bekrefter Bobbi Doan ved Oregons kontor for krisesituasjoner, overfor NBC News.

Tidligere denne måneden ba også de statlige helsetjenestene i Texas (DSHS) regjeringen om fem mobile likhus, i påvente av en tilstrømming av covid-dødsfall.

- 100 000 flere vil dø

Ferske tall fra Worldometers viser at USA har registrert rett i underkant av 40 millioner smittetilfeller og 654 689 covid-dødsfall siden pandemien fikk fotfeste i landet.

52 prosent av befolkningen fullvaksinert, ifølge lørdagens tall fra det amerikanske smittevernbyrået, CDC. Men hele 80 millioner amerikanere - som har fått tilbudt vaksinen - er ikke vaksinert, ifølge USAs smittevernsjef, Anthony Fauci.

Han tror at USA vil registrere ytterligere 100 000 coronarelaterte dødsfall innen desember dersom vaksinasjonsdekningen ikke øker.

- Det som skjer nå er helt forutsigbart, men også forebyggbart. Vi har midler som kan snu denne trenden - og vi kan gjøre det raskt og effektivt hvis vi bare får vaksinert disse menneskene, sier Fauci til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer