- Lei av at Rødt nærmest skal si unnskyld

Rødt har fornyet programmet sitt, men Bjørnar Moxnes tapte kampen om kommunismen. Det ble en symbolsak, tror Rødt profil.

TAPTE SLAGET: Heller ikke på dette landsmøtet lyktes Rødt-leder Bjørnar Moxnes i å få kommunismen ut av partiprogrammet. Foto: Frank Karlsen
TAPTE SLAGET: Heller ikke på dette landsmøtet lyktes Rødt-leder Bjørnar Moxnes i å få kommunismen ut av partiprogrammet. Foto: Frank KarlsenVis mer
- SYMBOLSAK: Mímir Kristjánsson i Rødt forklarer kommunisme-nederlaget med at det ble en symbolsak. Foto: Christian Roth Christensen
- SYMBOLSAK: Mímir Kristjánsson i Rødt forklarer kommunisme-nederlaget med at det ble en symbolsak. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

LO-toppene skal ikke lenger omtales som pamper. Det skal ikke lenger stå at ledelsen i SV og Arbeiderpartiet bruker partiene sine for å holde arbeiderklassen nede. Fienden skal ikke lenger omtales som borgerskapet.

Rødt har denne helga gjort mange endringer i programmet sitt, men både Karl Marx og kommunismen overlevde landsmøtet og skal fortsatt stå i prinsipprogrammet.

Til tross for at Rødt-leder Bjørnar Moxnes gikk på talerstolen for å få det ut, stemte et overveldende flertall for å beholde det.

Bare 63 av 219 delegater støttet Moxnes, som sier han er sosialist ikke kommunist.

- Lever fint med det

Det er andre gang Moxnes som har stått i spissen for en fornyelse av partiet, tapte en avstemning på landsmøtet om dette .

- Jeg lever helt fint med det. Jeg tror alle som har hørt debatten om dette på landsmøtet, har fått med seg at vi er enige om visjonen om et klasseløst samfunn. Flertallet ønsket å beholde dette begrepet, men det forandrer ingenting på Rødt som vi kjenner det, sier han.

I det nye programmet heter det nå også at «privat eie av produksjonsmidler og markeder vil kunne eksistere» og at «sosialisme forutsetter oppslutning fra folkeflertallet»

Dette er endringer Rødt-lederen er glad for.

RØDT: Til tross for at Bjørnar Moxnes mener at det meste av AKPs politikk er ute av dagens Rødt, er det noe de tar med seg. Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Viktige endringer

- Det har vært noen viktige endringer som måtte gjøres. Det slås nå utvetydelig fast at for Rødt er sosialisme uten demokrat ikke sosialisme. For det andre slås det fast at vi ikke er mot all eiendomsrett for bedrifter. Vi har også rettet opp i noen sleivete formuleringer og noen gammelmodige begreper, sier Moxnes.

- Vi har nå et program som er tydeligere, mer forståelig og forklarer prinsippene våre på en bedre måte, sier han.

Symbolsak

Også tidligere nyhetssjef i Klassekampen, nå Rødts ordførerkandidat i Stavanger Mímir Kristjánsson, ønsket å fjerne kommunismebegrepet. Han tror at mye av grunnen til at det blir stående, er at det ble en symbolsak for mange i partiet.

- Jeg opplever at mange Rødt-folk er lei at Rødt nærmest skal si unnskyld for sine prinsipper og ideologi og har lyst til å ta et standpunkt mot kritikken. Dette ble nok et symbolvedtak for at man ikke skal gi etter for kritikerne. Det har glidd inn i debatten og har nok blitt viktigere enn den gamle kommunismefraksjonen, tror han.

Kristjánsson avviser er det er et tegn på AKP (ml)-nostalgi.

- Det er ti år siden jeg har vært her som deltaker. Det er påfallende hvor forskjellig partiet er fra den gang. Det er mange flere vanlige folk, mens det før nærmest bare var yrkesaktivister. Mange av de gamle folka er her fortsatt, men har også utviklet seg. Jeg er nesten overrasket over hvor mange endringer som er gått igjennom, uten diskusjon, sier Kristjánsson som selv stemte for å stryke ordet.

- Jeg tror nok at mange av de som egentlig er enige med oss, kan la seg skremme av det, mener han.

RØDT: Bjørnar Moxnes kaller seg heller sosialist enn kommunist, men er han en jævla sosialist? Reporter: Mats Rønning. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Fornøyd

Rød Ungdoms leder Tobias Drevland Lund var derimot glad for at det ble beholdt.

- Rødt hadde nok vært Rødt uansett, men vi er fornøyde med at vi beholder det.

- Det handler om at en radikal forandring er mer nødvendig enn noen gang når klimakrise truer menneskehetens livsgrunnlag og halve verdens rikdom er i hendene på 26 menn. Jeg er glad for at Rødt sier at en annen verden med et klasseløst samfunn er mulig, sier han.

Vil ha stopp på Venezuela-sanksjoner

I tillegg til prinsipprogrammet, har Rødt vetatt flere politiske uttalselser. De krever blant annet full stans i alle sanksjoner mot Venezuela og er sterk kritiske til USAs innblanding.

. Partiet vil også ha forbud mot bygging av vindkraftparker med mer enn to vindmøller på land.