Lei av bilkøen - kjøper helikopter

- Nå kjøper jeg helikopter. Det skal bli deilig å slippe køen fra Sandvika inn til Oslo, sier forretningsmannen Truls Torgersen. Han er i godt selskap, for helikoptersalget går som varmt hvetebrød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Svein Bakke har kjøpt ett. Alf Ulven i Christiania eiendom har kjøpt to.

- Det stormer på med folk nå, sier baseansvarlig hos European Flight Center AS, Ted Juliussen. Han sier helikopter «går som varmt hvetebrød». Det betyr at European Flight Center alene har solgt fem stykker det siste året, og flere står for tur. Kjell Inge Røkkes store helikopter står i hangaren. Rimi-sjef Stein Erik Hagen har sitt eget. Det har også reiselivskongen Svein Bakke. Alf Ulven i Christiania Eiendom har kjøpt to. Idrettskjendiser som Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard bruker flygesenterets taxitjeneste. Martin Schanke venter på å få godkjent lappen før han går til innkjøp.

Det gjør også forretningsmannen Truls Torgersen som eier selskapet Plantek AS sammen med broren sin. Han regner med å ha lappen som koster omtrent 200 000 kroner i lomma innen 3-4 måneder. Da vil han og en venn spleise på et helikopter. Vel to millioner kroner må de legge ut for en fireseter.

En fet bil

- Det er ikke mer enn en alminnelig fet bil, sier pilot og instruktør hos European Flight Center AS, Espen Rikstad.

Truls Torgersen vil bruke helikopteret i forretningsøyemed, mens vennen ønsker å komme seg raskt til hytta på Sørlandet i helgene. En praktisk ordning, mener Torgersen.

- Jeg har pendla i ett år, 15 mil. Det skal bli deilig å slippe køen fra Sandvika inn til Oslo, sier Torgersen som vil forsøke å få seg landingsplass i Oslo. Helikoptrene kan i prinsippet lande hvor som helst, men man må innhente tillatelse fra grunneier. I tettbebygd strøk må også politiet gi tillatelse. I tillegg til å frakte seg selv vil Torgersen bruke helikopteret til å frakte kunder.

- Det er klart det teller å kan imponere kundene litt. Dette er jo ikke bare jobb, det er moro også, sier Torgersen.

Snus og øl

Men slett ikke alle kjøper helikopter. De fleste benytter seg av European Flight Centers taxitjeneste. Da er det nyttig at hotellene Holmenkollen Park Hotell og Soria Moria allerede har landingsplass for helikopter.

- Det ideelle hadde vært landingsplass på Aker Brygge. Men det får man vel ikke. Norge er litt konservativt både i forhold til USA og Sverige, konstaterer Torgersen.

Ted Juliussen forteller at taxiflygingen ofte består i å fly «gud og hvermann» som skal på hytta på Sørlandet og som ikke gidder sitte i kø.

<>- Gud og hvermann er vel å ta litt hardt i?

- Det er riktig. Du treffer mennesker du normalt bare leser om. For dem er tid penger og så drypper det litt på klokkeren også da, sier Juliussen og forteller om en dag han fikk oppringning fra sin sjef. Et jaktlag ved Røros trengte snus, propan og øl. Juliussens samboer sørget for innkjøpene og jaktlaget fikk nye forsyninger.

- Det fins noen sånne også, bemerker Juliussen.

<B>FLYR HØYT:</B> - Det er klart det teller å kunne imponere kundene litt. Dette er jo ikke en jobb, det er moro også, sier forretningsmannen Truls Torgersen. Ted Juliussen har lært ham å kjøre helikopter, noe som har kostet Torgersen omtrent 200 000 kroner.