Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lei av biskopenes homse-krangel

Den homofile presten Jens Torstein Olsen føler seg brukt i debatten om å skille stat og kirke. Etter et tre timer langt opprydningsmøte i går ettermiddag ga biskopene seg selv munnkurv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var kort og godt et greit møte. Men jeg vil ikke kalle det koseprat, sa biskop Odd Bondevik etter møtet.

Det interne bispemøtet i Oslo i går kom i stand etter at ansettelsen av Olsen som prest i Majorstuen kirke ga sterke reaksjoner fra sju biskoper.

- For drøyt

Selv synes Olsen oppstyret rundt hans person er blitt for drøyt.

- De som argumenterer for et skille mellom kirke og stat på grunn av min ansettelse, bruker denne saken for alt den er verdt. Det blir for dumt om jeg skal være utslagsgivende for et slikt skille. Kirkens medlemmer er ikke avhengige av å være så fryktelig enige. Kirkens arbeid er forankret i et annet plan, i troen på Guds kjærlighet. Alt annet blir for smålig, sier Olsen til Dagbladet.

Kirkesplittelse

Biskop Odd Bondevik uttalte dagen etter ansettelsen at han ikke utelukket kirkesplittelse. Biskop Gunnar Stålsett i Oslo var med i flertallet på fire av de sju medlemmene av Oslo bispedømmeråd som ansatte Olsen i juni i år - stikk i strid med Kirkemøtets vedtak om at personer som lever i homofilt samliv ikke kan ha vigslet stilling i kirken.

I går argumenterte lederen i Stavanger bispedømmeråd, Berit Helgøy Kloster, i Aftenposten for en to- eller tredeling av Den norske kirke. Tidligere i sommer ville hun ha en «bispedømmerådskirke» løsrevet fra staten. Biskop Olav Skjevesland i Agder vil ha en mer «renskåren» kirke. Andre igjen vil at Kirken må bli herre i eget hus.

Sitter trygt

Hva som ble sagt i det interne bispemøtet i går, kommer ikke ut med det første, om i det hele tatt. Det ordinære bispemøtet er i månedsskiftet september/oktober, men det er absolutt ikke sikkert at møtet ender i uttalelse om homofilisaken.

- Vi må finne ut hvem i Kirken som til sjuende og sist skal ha siste ord. Det bør vi klare å utrede i løpet av et halvt års tid, sier Bondevik, som ikke legger skjul på at han helst ser at ingen homofile blir ansatt i Kirken før kjørereglene er klare.

Presten vil uansett sitte trygt i sin nye stilling i Majorstua menighet.

- Ansettelsen kan ikke kanselleres, det blir et spørsmål om jus. Men jeg er imot den, sa Bondevik.

FIKK MUNNKURV: Biskopene Odd Bondevik og Gunnar Stålsett var blant de ni som fikk munnkurv i går.