BLIR REGN: Store deler av Sør-Norge kan vente seg fuktig vær de kommende dagene. Dette bildet viser en av regnskurene som traff Oslo forrige sommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLIR REGN: Store deler av Sør-Norge kan vente seg fuktig vær de kommende dagene. Dette bildet viser en av regnskurene som traff Oslo forrige sommer. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Været framover

Lei av dårlig vær? Da bør du skalke lukene

- Det ser ut som at det bare skal fortsette, sier meteorolog om været som rammer store deler av Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kalenderen har nådd august, og om ikke altfor lenge kommer høsten. De fleste landsdelene har fått sin dose med sol i løpet av sommeren.

Temperaturen har imidlertid ikke vært noe å skryte av. Og nå kommer det til å øse ned over store deler av Sør-Norge.

- Mesteparten av det uværet som kom onsdag, ga seg utover kvelden, men det kommer inn et nytt lavtrykk ved Rogaland torsdag. Det brer seg nordover i løpet av dagen, sier meteorolog Ragnhild Nordhagen til Dagbladet.

Opp til 40 millimeter

Torsdagens nedbørsmengder kan komme opp mot 40 millimeter lokalt i Agder-fylkene, Telemark og ovennevnte Rogaland.

Samtidig vil det også være utrygt for torden.

- Dette været kommer nok til å vare helt ut mot helga, og selv om sommerprognosene er usikre, vil det nok være lite stabilt sommervær også etter det, sier Nordhagen, og utroper Nord-Norge som værvinneren.

- Nordland og Troms har best vær til helga. Samtidig slipper også Trøndelag noe billigere unna enn de sørligste landsdelene.

Lav varmerekord

Trøndelag har også rekorden for høyeste maksimumstemperatur i juli.

Den ble registrert den 21. juli på Kotsøy i Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag, og var på 28,5 grader, ifølge Meteorologisk Institutts værrapport.

Sist det var så lav verdi på denne månedens høyeste temperatur, var i 1992.

- Snittemperaturene i Norge har vært ganske normale, men makstemperaturene har vært endel lavere enn normalt, oppsummerer meteorolog Nordhagen om sommerens vær.

Regntung framtid på Østlandet

Værrapporten til meteorologene viser også at nedbøren i juli var 120 prosent over normalen på landsbasis. I Finnmark og Troms var den langt over normalen. Målestasjonene lengst nord kan rapportere om nedbør mellom 200 og 275 prosent over normalen.

Mens i på Østlandet har det vært langt tørrere i sommer. Flere stasjoner på Østlandet fikk under 50 prosent av den normalen nedbøren.

Det kan forandre seg den kommende tida.

- Det ser ut som at det bare skal fortsette, sier meteorolog Ragnhild Nordhagen om de kommende regnskurene.