10-dagers varsel

Lei av drittværet? Nå snur det!

De neste dagene byr på mer sommerlige temperaturer enn tidligere. På det meste kan det bli opp mot 25 grader.

SOMMER: Ruskesommeren er forbi. Været vil forbi ustabilt, men temperaturene blir i hvert fall høyere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOMMER: Ruskesommeren er forbi. Været vil forbi ustabilt, men temperaturene blir i hvert fall høyere. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Til tross for at kalenderen tilsier at vi er i den varmeste sommermåneden, lar rekordsommeren fra i fjor vente på seg.

Men alt håp er ikke ute enda. For varmere temperaturer, det blir det i hele landet.

- Været vil fortsette å være ustabilt, men temperaturene vil stige fra og med fredag, forteller statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Ragnhild Nordhagen, til Dagbladet.

VÆRET: Slik blir været. Kart: Ola Strømman / Dagbladet.
VÆRET: Slik blir været. Kart: Ola Strømman / Dagbladet. Vis mer

Hun kan ikke love bort lange perioder med strålende sol, men sier at de neste ti dagene vil by på typisk norsk sommervær.

- Prognosene varierer veldig fra dag til dag, så det kan fort endre seg. Men vi ser i hvert fall at det er høyere temperaturer på vei.

- Snøen vil forsvinne

Det er nok en gladmelding for mange, men spesielt dem som bor på Sognefjellet.

Meteorologisk institutt sjokkerte mange da de på grunn av sludd og snø måtte sende ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold for Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordfjord onsdag.

De siste dagene har det også blitt satt flere kulderekorder. I Oppland ble det målt sjokkerende -6,4 grader på Juvvasshøe. Også Fylkesvei 55 over Sognefjellet har måttet holde stengt i perioder på grunn av alt snøen, og det midt i juli.

Nordhagen forteller at det er bedre vær i vente også for dem.

- Snøen skyldes et lavtrykk som lå utenfor Møre og Romsdal onsdag og som har beveget seg østover innover mot Sør-Norge og videre Østover. Men fra og med fredag vil det snu.

Torsdag morgen lå det 5 centimeter snø på Sognfjellhytta, ifølge meteorologen.

- Men tendensen er nå at nedbøren vil gi seg. Likevel vil det bli nattefrost og temperaturene vil ikke være høyere enn rundt 0 grader, men det verste er i hvert fall over nå.

Fin helg i møte

Også for Sør-Norge sin del er det bedre vær i vente.

- Jeg kan ikke love noen strålende sol, men det blir en bedring fra det som har vært også her. Det er fortsatt flere lavtrykk som fort kan komme innpå, men det blir noen perioder med regn og andre perioder med sol, sier Nordhagen.

Hovedstaden spesifikt hadde forrige helg knallvær, og skal vi tro meteorologen vil også denne helga bli fin.

- I Oslo vil været forsette slik det har vært, men helgen vil være fin med temperaturer på rett over 20 grader. Men det vil fortsette å være et varierende skydekke.

20 grader

For dem som bor lengst nord vil været være ustabilt med regn helt fram til søndagen, men så snur det også der.

- Nord-Norge får oppholdsvær og få lavtrykk så det ser ut som det blir en fin uke. Temperaturene vil også stige og gradestokken vil vise mellom 15 og 20 grader.

Men... her blir det 25 grader

Samtidig er ikke alt håp ute for dem som lengter etter tropesommeren.

Størst håp vil det være for dem som bor Østafjells og på Vestlandet.

- Der vil det bli mellom 20 og 25 grader i midten av neste uke. Lavest vil det bli for dem som bor i ytre strøk av Nord-Norge eller inn mot kysten. Der kan det også trekke inn lave skyer og havtåke, sier Nordhagen.

E. COLI: På grunn av onsdagens heftige regnvær fraråder Oslo kommune til å bade i indre Oslofjord. De fleste holdt seg på brygga på Sørenga, men noen hoppet i vannet. Reporter: Henning Lillegård. Reporter/video: Mariann Habbestad. Vis mer

Ingen hetebølge

Hun må derfor erkjenne at vi ikke får noen smak på hetebølgen som har rammet Europa de siste ukene.

- De neste 10 dagene vil bli på typisk norsk sommervær for stort sett hele landet.

Samtidig sier hun at temperaturene også i resten av Europa har roet seg ned.

- Det verste har nok gitt seg der. Blant annet i Nice i Frankrike er det i underkant av 30 grader og den tendensen vil fortsette, forteller hun.

Det ser derfor ut som at en blir nødt til å pakke badetøyet å vende snuta mot sørlige strøk om du er en av dem som lengter tilbake til knallsommeren som traff Norge i fjor.