Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lei av hykleriet i narkotikapolitikken

- Ja, jeg har prøvd narkotika, men bare i ubetydelig grad. Det er ingen ungdommer som tror at en blås fører rett inn i narkohelvetet, sier stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rikspolitikerne svarer

25-åringen er nyvalgt medlem i Stortingets justiskomité og følger opp fra Stoltenberg-familiens åpenhet om narkotika.

Hun innrømmer å ha prøvd hasj, men synes ikke det er «noe stort poeng».

- Som de fleste på min alder har jeg prøvd hasj. Selv om det er ulovlig, vet alle at det ikke er farligere enn alkohol. Jeg er lei av hykleriet i ruspolitikken. Vi må kunne snakke åpent om rusmidler uten å bli beskyldt for å legitimere narkotika, sier Thorkildsen (25).

Besteforeldrene trenger ikke å engste seg: Inga Marthe prøvde hasj bare én gang.

Hennes viktigste ankepunkt mot den norske narkotikapolitikken er det sterke skillet mellom «oss» og «de andre». Og hun er enig med stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap), som i Dagbladet har tatt til orde for å fjerne fengselsstraff for narkomane.

Personlig erfaring

Så snart hun får tid skal hun besøke en tidligere narkoman venn som nå klarer seg bra. Tidligere har en slektning dødd av overdose.

Thorkildsen håper å få tid til frivillig arbeid på Natthjemmet en gang iblant, en institusjon i Oslo for narkomane og prostituerte.

- Jeg tror alle politikere ville ha godt av å ta vakter på Natthjemmet eller andre institusjoner. Det burde bli like naturlig å ta med seg erfaringer fra rusmiljøet inn i politikken som det er for mange å snakke om det siste bedriftsbesøket.

- Bondevik sto fram med psykiske problemer, Jens Stoltenberg forteller om ei søster som var narkoman. På Stortinget er det sikkert noen som har et skjult alkohol- eller rusproblem. Men det er fortsatt skamfullt å snakke om det.

Hun mener at den personlige erfaringen som mange folkevalgte har med rusproblemer, enten selv eller i familie og omgangskrets, bør gi seg utslag i politikken.

Ikke legalisering

- Vi må slutte å behandle de rusavhengige som en minoritet som vi skal prøve å omvende til å bli «som oss».

Det er ikke sikkert det er formålstjenlig å ha som mål at alle skal bli rusfrie. Vi må behandle alle individuelt - med ulike behov for oppfølging, mener Thorkildsen.

Hun understreker at hun verken er for å avkriminalisere bruk av narkotika eller legalisere det stoffet hun selv har prøvd.

- Vi er ikke kommet langt nok i diskusjonen om hvordan straffeloven bør endres. Men i mellomtida bør påtalemakten og politiet utvise godt skjønn. De bør ikke prioritere små mengder stoff til som folk har til eget bruk, sier SV`eren.

Hun tror ikke at hennes generasjon nødvendigvis har en annen holdning til narkotika enn «gamlingene».

- Den viktigste forskjellen er nok at vi innser at en blås ikke fører til narkohelvetet.

Hele Norges coronakart