«JORDEN 2.0»: Planeten Kepler 22-b, ligger omtrent 600 lysår unna oss og er den nærmeste planeten som er bekreftet å ligne vår egen. Illustrasjon: NASA
«JORDEN 2.0»: Planeten Kepler 22-b, ligger omtrent 600 lysår unna oss og er den nærmeste planeten som er bekreftet å ligne vår egen. Illustrasjon: NASAVis mer

Lei av livet på jorda?

Det kan finnes alternativer, hevder forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astronomer har nå bekreftet eksistensen av en jordlignende planet i den beboelige sonen rundt en stjerne ikke ulik sola.

Planeten Kepler 22b ligger omtrent 600 lysår unna oss, er omtrent 2,4 ganger større enn jorda og har en gjennomsnittstemperatur på 22 grader.

Den er den nærmeste planeten som til nå er bekreftet å ligne vår egen - en «Jorden 2.0» melder BBC.

Men forskerne vet enda ikke om Kepler 22b er laget av stein, gass eller væske.

Mindre lys NASAs romobservatorium Kepler leter etter jordlignende planeter som befinner seg i en beboelig sone rundt sine moderstjerner. Vann i flytende form kan teoretisk gi muligheter for livsformer slik vi kjenner dem.

Det første funnet av en slik planet med Kepler er nå bekreftet. Under konferansen hvor resultatet ble kunngjort, sa Kepler-teamet at det hadde sett hele 1094 nye kandidater til beboelige planeter. Ifølge forskerene vil flere av disse «Jorden 2.0» kandidatene trolig bli bekreftet i nær fremtid.

Kepler 22b er en av 54 kandidater rapportert i februar. Den har en avstand til sin sol som er omtrent 15 prosent mindre enn avstanden fra jorden til solen, men den får 25% mindre lys enn vi får på jorda.

Langt unna Forskere har laget en liste over fjerne planeter som ligner på jorda, ifølge NTB.

Totalt er det oppdaget 47 såkalte eksoplaneter og eksomåner utenfor vårt solsystem som potensielt kan være beboelige, melder forskere ved Puerto Rico-universitetet i Arecibo.

Franske astronomer meldte tidligere at de hadde funnet den første eksoplaneten som oppfyller vilkårene for at mennesker kan leve der, nemlig Gliese 581d som Dagbladet tidliger har omtalt. Planeten ligger litt over 20 lysår unna oss.

Den første amerikanske astronomer har funnet, er Kepler 22b som ble oppdaget i 2009 av Kepler-teleskopet, men først bekreftet i år.

Men om det skulle være mulig for jordiske vesener å leve på disse planetene, ville de bruke lang tid på å nå fram.

Gliese 581d er 20 lysår fra jorda, mens Kepler 22b er hele 600 lysår borte. Et lysår er så langt lyset går på ett år. Det vil altså være en relativt langtekkelig affære å reise på besøk til planeten.

KEPLER-22B: Illustrasjon: NASA
KEPLER-22B: Illustrasjon: NASA Vis mer