SUNT: Sunt, om ikke godt. Sjømaneter er ypperlig i kosmetikk og er godt for helsen. I Østen blir de blant annet brukt mot hjertetrøbbel og høyt blodtrykk. Norske forskere tror også den kan bli nyttig for oppdrettsnæringen.  Foto: Bernt Ekdahl / Scanpix
SUNT: Sunt, om ikke godt. Sjømaneter er ypperlig i kosmetikk og er godt for helsen. I Østen blir de blant annet brukt mot hjertetrøbbel og høyt blodtrykk. Norske forskere tror også den kan bli nyttig for oppdrettsnæringen. Foto: Bernt Ekdahl / ScanpixVis mer

Lei av sjømaneter?

Da bør du vite at de er bra for både hjertet og blodtrykket, og perfekt til kosmetikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ÅLESUND (Dagbladet): Vi er redd dem, vi synes de er vemmelige og de ødelegger rekefisket for sørlendingene.

Vi praktisk talt vemmes og ergrer oss over disse geleklumpene som enten brenner badende, ødelegger rekegarn eller får badehungrige til å trekke opp fra stranda. Kan de brukes til noe fornuftig?

Ja, om du orker å ta i dem så er dette faktisk helsemat av ypperste klasse.

Forskning Det er Fiskeribladet Fiskaren som i dag bringer nyheten om nytteverdien på sjømaneter. Det har faktisk blitt forsket seriøst på saken.

Forskere har nemlig sett på om det er mulig å bruke de forhatte manetene til noe nyttig, også i Norge.

- Vi konsentrerer oss i første omgang om arten Periphylla periphylla i Beistadfjorden, en terskelfjord innerst i Trondheimsfjorden, sier Anders Jelmert fra Havforskningsinstituttets avdeling i Flødevigen til avisen.

Der ligger Verrasundet, et hovedgytested for torskefisk i Trondheimsfjorden. Her finnes maneten i store mengder og bestanden er økende.

- Problemet er at manetene konkurrere med annen fisk om maten, som blant annet består av reker, fiskelarver og plankton, sier Jelmert.

Maneten ble første gang oppdaget i Lurefjorden i Hordaland og dominerer nå fjorden totalt. Siden har den spredt seg med kyststrømmen.

Helsekost Men hva kan en så bruke disse skapningene til?

I følge Fiskeribladet Fiskaren blir maneter brukt i Østen som folkemedisin mot høyt blodtrykk, den øker lungefunksjonen og beskytter både mot hjertesykdom og kreft.

Sintef og Havforskningsinstituttets forskere mener maneter også kan bli fôr til oppdrettsnæringen. Helsekost og kosmetikkindustrien er også aktuelle områder.

Manetene inneholder nemlig mye kollagen, et proteinfiber som brukes til kosmetikk og i medisinsk behandling av hud.
Kollagen er faktisk bedre priset enn fiskemel.

Mye vann En utfordring er imidlertid at bare 5 prosent av maneten er tørrstoff, av dette er 3,5 prosent salt. Derfor betinger det rimelige og effektive metoder for å avvanne manetene for å få lønnsomhet.

Uansett; for rekefiskere og oss badere er det greit å vite at gøppla faktisk inneholder sunnhet, om vi orker. Så dette er nok ikke det siste vi hører om maneter, verken denne sommeren eller de neste.