Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lei av «taperbygd»-stempelet

Balestrand kommune har 1515 innbyggere. Nesten ti prosent av disse har Landsforeningen Rettferd for taperne oppført som tapere. - Dette får negative konsekvenser for kommunen. Nå får de bringe reelle tall på banen, tordner hotelldirektøren i Balestrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Siden 1993 har foreningen bare plusset på henvendelsene. Riktignok har vi hatt en institusjon her for psykisk utviklingshemmede, men disse er vel ikke tapere? spør hotelldirektør Sigurd Kvikne ved ærverdige Kvikne's Hotel i Balestrand.

På fylkestoppen

Han satte spørsmålstegn ved statistikken da de nyeste tallene fra Landsforeningen Rettferd for taperne nylig ble publisert i lokalavisa Firda.

Per 1. juli var det i alt 44815 tapere registrert i Landsforeningen - 102 av disse i Balestrand. Dermed er Balestrand på fylkestoppen i Sogn og Fjordane.

- Nok en gang ligger vi på tapertoppen. Det får negative konsekvenser for kommunen.

- Du tenker på turistnæringa?

- Nei, på rekruttering av arbeidskraft. Hvem vil bo i en taperkommune ? spør Kvikne.

Reelle tall

- En ting er henvendelsene Landsforeningen får, en annen ting er henvendelsene som resulterer i saker - da er tallet bare 59 for Balestrand. Jeg synes de bør begynne å presentere reelle tall.

- Vi undrer oss, og synes tallene er veldig høye, sier helse- og sosialsjef Rolf Haugstvedt.

- I antall sosialklienter avviker ikke vi fra andre kommuner. Landsforeningen har taushetsplikt og vil ikke opplyse hvem dette gjelder, så vi kan hjelpe, sier Haugstvedt.

Ungkarsklubb

- Vi har spekulert i om tallene kommer fra en ungkarsklubb på internatskolen her, som truet med å melde seg inn. Eller kanskje de stammer fra de psykisk utviklingshemmede som ikke har fullført skolen.

Generalsekretær Ola Ødegaard i Landsforeningen Rettferd for taperne sier han registrerer tapere til Balestrand så lenge de har hatt oppveksten sin i kommunen.

- Det er vanskelig å døyve for en del kommuner at de har tapere. Det burde være soleklart, selv for Balestrand, at det fins tapere i vårt samfunn. Mennesker som selv mener seg utsatt for overgrep og maktmisbruk og selv føler seg som tapere, blir registrert hos oss.

- Men det blir jo et misvisende bilde å registrere alle henvendelser som tapere, helt fra 1993 til nå?

Helhetsbilde

- Det gjør vi for å skape oss et helhetsbilde av situasjonen. 80 prosent av dem som henvender seg til oss, søker billighetserstatning. Det er lite kommunene kan gjøre med det, derfor henvender vi oss til staten.

VIL HA RIKTIGE TALL: Hotelldirektør Sigurd Kvikne er lei av taperinntrykket som skapes av bygda hans. Nå vil han ha tallene på bordet fra Landsforeningen Rettferd for taperne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media