Lei av trøbbel på Tinget

Arbeiderpartiet vurderer nå å gå inn for oppløsningsrett, og gi regjeringer mulighet til å skrive ut nyvalg. - På denne måten kan Norge få sterke flertallsregjeringer, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vanskelige situasjonen for Stoltenberg-regjeringen aktualiserer nå debatten om flertallsregjeringer. Situasjonen i Stortinget har vist seg å være langt vanskeligere enn det Ap-regjeringen hadde håpet på. Sentrumspartiene og Kjell Magne Bondevik har kjørt en tøff konfrontasjonslinje mot den nye regjeringen. Arbeiderpartiet har gått på smertefulle nederlag fordi sentrumspartiene har dannet flertall med Høyre og Fremskrittspartiet.

I dag klokka 12 oppsummerer Jens Stoltenberg regjeringens første hundre dager. Ap-ledelsen er nå sterkt bekymret for regjeringens muligheter for å få gjennomslag for partiets politikk i Stortinget. I går, på Voksenåsen hotell - Sentrumsregjeringens fødestue - drøftet Ap's sentralstyre den vanskelige politiske situasjonen og programarbeidet foran landsmøtet i november.

Dersom Arbeiderpartiet går inn for oppløsningsrett, kan det være dødsstøtet mot mini-regjeringer som Bondevik-regjeringen.

- Sentralstyret har drøftet endringer i valgloven, blant annet innføring av oppløsningsrett i Norge. Men foreløpig har vi ikke konkludert. Oppløsningsrett vil bidra til dannelse av flertallsregjeringer. Hvis flertallet glipper for en regjering midt i en periode, så kan regjeringen skrive ut nyvalg, sier Jagland til Dagbladet.

Dystert

Under Jagland har Ap åpnet for regjeringssamarbeid med andre partier. Samarbeid med ett eller flere av sentrumspartiene i tillegg til SV har vært inne i debatten. Sentrumspartiene har avvist dette flere ganger. Forhåpningene om en flertallskoalisjon er ytterligere svekket etter regjeringsskiftet.

- Det ser ikke lyst ut nå. Sentrumspartiene er tilbake der de var før valget i 1997. Nå går det mot stortingsvalg og det er ikke mye som tyder på at de vil samarbeide med oss, sier Jagland.

Ap-ledelsen vet at høstens budsjettforhandlinger vil bli knallharde. Det er første gang det nye budsjettsystemet gjelder i et valgår. Budsjettreglene krever en helhetlig avtale, ikke slalåmkjøring der regjeringen henter vekslende støtte.

Tvang

Dersom valgordningen endres, vil en reell diskusjon om regjeringssamarbeid tvinge seg fram. Det er ikke uvanlig at andre lands parlamenter er underlagt regler som tvinger dem til å framskaffe en flertallsregjering. Dersom Ap går inn for endringer i Grunnloven, vil det sette rekordfart på parlamentarisme-debatten i Norge.

kristian.skard@dagbladet.no

TØFFE TIDER: Situasjonen i Stortinget har vist seg å være langt vanskeligere enn det Jens Stoltenberg og AP-regjeringen håpet på. Situasjonen aktualiserer debatten om flertallsregjeringer.