Lei en minister

I anledning årets Operasjon Dagsverk ønsker utviklingsminister Anne Kristin Sydnes å gi sitt bidrag. Sydnes stiller opp på aksjonsdagen 26. oktober, og er disponibel for frivillig arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gjør alt fra å rake løv til å vaske møkk, sa Anne Kristin Sydnes da hun besøkte Operasjon Dagsverks kampanjeåpning i Oslo i formiddag.

Ved å gi bud på www.qxl.no kan du leie Sydnes noen timer på formiddagen 26.oktober. Prisen for to timer av Sydnes' tid er foreløpig ikke kjent. Hun vil bli «solgt» til høystbydende, mens det koster mellom 150 og 250 kroner å leie en elev under Operasjon Dagsverk.

Hjertesak

Årets innsamlingsaksjon går til en av ministerens hjertesaker, - arbeidet mot HIV og aids i det sørlige Afrika og Latin-Amerika.

- HIV stopper ikke ved landegrensene, det bør ikke solidaritet gjøre heller, sier Sydnes.

- Kampen mot hiv og aids er noe av det viktigste vi kan holde på med i utviklingsarbeidet. Klarer vi ikke å bekjempe dette problemet, vil mye annet utviklingsarbeid være meningsløst.

Hun er derfor glad for at OD vil bruke de anslagsvis 25 millioner kroner fra OD, på utdanningsprosjekter mot hiv og aids.

- Det er ikke «de» som har aids. Verden har et enormt aids-problem, og vi må alle være med for å forsøke å løse det, sier Sydnes.

Engasjement

Leder for Operasjon Dagsverk, Vegard Hole (21) har jobbet med OD i seks år. Han er en engasjert ung mann, som nevner bevisstgjøring, forståelse, ansvar og handling når han presenterer årets kampanje.

Fram mot 26 oktober skal 150 mennesker reise rundt i Norge og holde foredrag om aksjonen.

Deriblant 11 gjester fra Sør-Afrika, Nicaragua og Bolivia.

- Det er viktig at folk er engasjerte. Hvilken farge dekselet på mobiltelefonen har, er ikke spesielt viktig i den store sammenhengen, sier Hole.

Sammen med blant annet Thabile Soknpa (20) fra Sør-Afrika skal han engasjere ungdom i hele norges land til å være solidariske ovenfor jevnaldrende ungdom i andre verdensdeler.

FAKTA OM HIV/AIDS:

- I 1999 stod 80 000 elever i barneskolen uten lærer i Zimbabwe som følge av HIV. Det vil si det samme som at alle barneskolene i Oslo stod uten lærer.

- 34 millioner mennesker har hittil dødd som følge av HIV-viruset. 95 prosent av disse er bosatt i fattige land.

- I 1999 ble 5.6 millioner mennesker i verden smittet. Samme år døde 2.6 millioner av aids.

- I Afrika dør ti ganger så mange av HIV/aids som av krig.

- Ni av ti som lever med HIV/aids vet ikke at de er smittet.

- Innen utgangen av år 2000 vil 13 millioner barn ha mistet enten mor eller begge foreldrene på grunn av aids.