Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lei for at vi sprakk

Stortingsrepresentant Carl Erik Grimstad frykter for Venstre-seiere som rusreformen etter splittelse i laget.

Oslo  20171025.
Carl-Erik Grimstad (V) stiller spørsmål til statsråd Bent Høie (H) under Stortingets spørretime.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Oslo 20171025. Carl-Erik Grimstad (V) stiller spørsmål til statsråd Bent Høie (H) under Stortingets spørretime. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Regjeringspartiene har ikke klart å få alle sine representanter med på å stemme mot endringene i bioteknologiloven i dag.

Dette til tross for at KrF i forhandlingene da de gikk inn i regjering, fikk vetorett på endringer i bioteknologiloven.

Både Ketil Kjenseth i Venstre og Kristian Tonning Riise varslet at de vil stemme sammen med opposisjonen. I siste sekund gjorde også Marianne Synnes Emblemsvåg (H) det klart at hun ville stemme mot regjeringen.

- Lei for at vi sprakk

Stortingsrepresentant i Venstre Carl Erik Grimstad frykter for konsekvensene når regjeringspartiene ikke står sammen.

- Vi er forpliktet av Granavold-plattformen og vi er veldig glade for de gjennomslagene vi har fått. Rusreformen er en av de gjennomslagene, og kanskje den viktigste sosialpolitiske reformen vi står foran. Denne har KrF forpliktet seg til å følge. Jeg er redd for at lojaliteten innad i regjeringen forvitrer så faller også denne reformen, sier Grimstad til Dagbladet, men legger til at det selvsagt er bittert å stemme mot noe man egentlig er for.

ENDELIG: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre er fornøyd med at Stortinget vedtok den største liberaliseringen av bioteknologiloven sisden 2004. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

- Ketil Kjenseth falt ned på noe annet?

- Ja, jeg innser at han har knyttet sin samvittighet spesielt til bioteknologiloven. Det må han få lov til, men jeg må se at jeg er lei for at vi sprakk.

Var Venstres gjennomslag

Rusreformen var en av Venstres viktigste gjennomslag i regjeringsforhandlingene. Den innebærer at ansvaret for reaksjoner på rusmisbruk skal flyttes fra justissektoren til helsetjenesten.

En skal ikke lenger bli straffet for bruk og besittelse av narkotika, så sant det er til eget bruk.

Ketil Kjenseth sier han har tenkt på dette før han bestemte seg.

- Dette handler om lojaliteten overfor regjeringsplattformen på den ene siden og egen samvittighet på den andre. KrF har gitt Venstre flere gjennomslag og stilt opp for oss. Da bør vi gjøre det samme for dem. Samtidig går det en grense for lojaliteten til regjeringsprosjektet når KrF så til de grader gjør denne saken til et spørsmål om den enkelte representants samvittighet, har han sagt til Dagbladet.

- Vil følge plattformen

Også i spørsmålet om Norge skal ta i mot flyktninger fra Moria-leiren i Hellas, har det vært fullt sprik i regjeringen. Det gikk så langt at KrF og Venstre jobbet med et eget forslag til Stortinget, der Høyre ble holdt utenfor. I siste time klarte de å komme fram til en enighet i dag.

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan sier likevel til Dagbladet at de vil forholde seg til Granavolden også i spørsmålet om rusreformen og avkriminalisering av milde narkotiske stoffer.

- Vi opplever at den plattformen regjeringen styre på har vært et forpliktende dokument for alle partier. Vi har ingen planer om å gjøre noen endringer på det, men forholder oss til den på en forutsigbar måte. Det er vårt utgangspunkt, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!