CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Lei frekke turister: - De går rett inn inngangsdøra mi

Beboere i Gamle Stavanger må tilpasse hverdagen for å unngå turistene som strømmer til nabolaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Midt i Stavanger ligger to store cruiseskip og legger skygge over Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Gamle Stavanger består av 173 vernede trehus fra 1700- og 1800-tallet.

Det strømmer ut haugevis med turister fra skipene, som alle ønsker å se den idylliske trehusbebyggelsen. I år skal opp mot 250 skip ankomme havna i Stavanger, og det er varslet at antall cruiseskip vil øke i tida framover.

For dem som bor i de vernede husene, er ikke turistbesøkene alltid like trivelig.

<strong>I HAGEN:</strong> Henning Iversflaten kan ikke være i hagen sin uten å bli forstyrret av turister. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
I HAGEN: Henning Iversflaten kan ikke være i hagen sin uten å bli forstyrret av turister. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Henning Iversflaten har bodd i den populære gågata Øvre Strandgate i Gamle Stavanger i snart 20 år. Han kikker forsiktig ut døra når Dagbladet ringer på. Det står flere turister utenfor og tar bilder av hjemmet hans.

«You have such nice flowers», sier en turist på gebrokkent engelsk.

Iversflaten nikker vennlig.

- Jeg kan så vidt sitte i hagen. Turistene går inn i hagen og i huset her. De tror det er et museum. Jeg har blitt nødt til å sette hengelås på hageporten og jeg må alltid låse inngangsdøra, sier han.

- Blir slitsomt

Han legger til at turistene i seg selv ikke er problemet, men at det blir slitsomt når det skal komme så mange på en gang. Ifølge Iversflaten kom det rundt 34 båter til havna da han først flytta hit. Nå er antallet mer enn sjudoblet.

- Jeg må planlegge livet mitt etter turistene og hvor mange skip som skal komme den og den dagen. Det er vanskelig å komme inn døra med handleposer, forteller han.

Samtidig som Dagbladet snakker med ham, blir både han og huset flittig fotografert. Usjenerte turister går helt opp i vinduene og tar bilder. De lukter på blomstene hans.

- Vi må vaske vinduene flere ganger om dagen, forteller han, og viser til at turistenes ansikter legger igjen merker på rutene.

<strong>FOTOGRAFERER:</strong> Naboene sliter med at turister tar bilder fra hjemmene deres. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FOTOGRAFERER: Naboene sliter med at turister tar bilder fra hjemmene deres. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Han frykter Venezia- og Dubrovnik-tilstander i den sjarmerende trehusbebyggelsen midt i Stavanger sentrum.

Venezia tok nylig grep og innførte strenge regler for å redusere turismen; forsøpling, vandre rundt i bar overkropp, etterlating av såkalt «kjærlighetslås» og skriving på trær og bygninger er nå straffbart med bøter i den italienske byen.

- Problemet her er at det kommer for mange på samme tid, slår Iversflaten fast.

<strong>BESKJED:</strong> På et gjerde i Gamle Stavanger har noen hengt opp en beskjed til turistene, for å opplyse om at nabolaget ikke er et museum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
BESKJED: På et gjerde i Gamle Stavanger har noen hengt opp en beskjed til turistene, for å opplyse om at nabolaget ikke er et museum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Lei masseturismen

Unni Karoline Bakke har også bodd i nabolaget i 20 år. Hun sier til Dagbladet at hun er lei masseturismen. Hun skulle heller ønske at reisemålet ble mer eksklusivt.

En annen beboer, Bernt Posch, har også opplevd at turister kommer inn døra.

- Det hender folk åpner inngangsdøra mi. Det er litt morsomt, men det blir slitsomt i lengden, sier han.

Dagbladet har snakket med flere av innbyggerne som gir liknende beskrivelser av turister som kikker inn i både vinduer og brevsprekker. Det har også vært tilfeller der turistene ber de som bor der om å flytte seg fordi de skal ta bilde av hagen deres.

Åsa Grahn er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og forsker blant annet på ansvarlig turisme og turistenes motivasjon. Hun blir trist av å høre om utfordringene i Gamle Stavanger, men er ikke overrasket.

- Det er trist å høre at lokalbefolkningen begynner å føle at det blir for mye. Men det har vært ventet, og nå er nok grensen nådd, sier hun.

Hun forteller at cruiseskipsturisme er vanskelig fordi det samler store mengder mennesker på en liten plass samtidig.

- Da kan det etter hvert oppstå «turisthat» og irritasjon. Jeg vet om flere som har bodd i Gamle Stavanger som vil selge, men som opplever at det blir et problem fordi det nå er kjent at cruiseturistene er et problem. Vi ønsker jo ikke å ha fremmede folk i hagen eller stua vår, sier hun.

<strong>CRUISESKIP:</strong> Flere cruiseskip ankommer Stavanger daglig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
CRUISESKIP: Flere cruiseskip ankommer Stavanger daglig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Blir for mye

Grahn forteller at irritasjon rundt turisme ikke er noe nytt og at lokalbefolkningen i for eksempel Asia irriterte seg over vestlige turister allerede for 20 år siden. Hun viser til at turisthat og turistfobi kommer av at turistene ikke er ønsket lenger. At det rett og slett har blitt for mye.

I andre utenlandske byer har turismen blant annet ført med seg økte boligpriser, som skviser befolkningen ut av byene.

- Vi har heldigvis ikke kommet dit ennå, men det er likevel en by folk skal leve og bo i. Det blir «too much» for innbyggerne slik det har utviklet seg. Det er tydelig at antall skip må begrenses, sier hun.

Hun presiserer at vi i Norge har ønsket økt turisme, men at vi må tenke over hvordan vi skal gjøre det. Hun tror ikke et stort antall cruiseskip er løsningen.

- Jeg tror ikke det er bærekraftig verken for det sosiale, penger eller miljøet. Det hadde vært bedre om vi sa nei til den typen cruiseturisme som er i Stavanger i dag. Generelt sett legger de igjen lite penger og forårsaker trengsel på mange steder.

MØRK TURISME: Er du lei av strandliv og lange køer? Kanskje mørk turisme er noe for deg. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hun mener Stavanger gjør en flott jobb for å tilrettelegge reiselivet, der det for eksempel er prøvd ut at turistene får komme hjem til en som bor i Gamle Stavanger, under kontrollerte former.

Dette bekrefter Bernt Posch, som sier at han ønsker å gjøre dette med sitt hjem.

- Jeg har ikke hatt noen negativ opplevelse med turistene som personer. Vi må tåle turister. Men vi må få dette mer under kontroll. Det må systematiseres, sier han.

Skremmer bort turister

Åsa Grahn frykter at den pågående cruiseturismen kan skremme vekk turister som Stavanger faktisk kan tjene penger på.

- Risikoen er at andre turister, de som legger igjen mer penger, begynner å unngå disse stedene. De ser etter steder som cruiseskipene ikke går inn i fordi det blir køer på det man vil oppleve, sier hun.

Grahn sier at hun godt kan forstå frustrasjonen til de som bor i Gamle Stavanger.

Hun viser blant annet til at cruisesesongen blir lengre og lengre, samt at det ikke kommer noen løsning på det lokalbefolkningen opplever som et problem, som dette med landstrøm.

- Cruiseturisme blir sånn. De kikker inn vinduer. De ser ikke den ansvarsbiten. På skipet er heller ikke Stavanger sikret informasjonen som blir gitt til passasjerene. De har ikke kontroll på hva som blir fortalt om byen, sier hun.

Grahn forteller at mange andre byer har valgt å sette skipene andre steder, på utkanten, for så å frakte turistene i busser.

- Det er enklere enn at de forurenser midt i en liten by. Nå som skipet ligger rett ved Gamle Stavanger, går alle på skipet opp der idet de går i land. Å flytte skipene ut av byen ville hjulpet mye, både for beboerne og for andre turister som vil oppleve Stavanger, mener hun.

- Trenger balanse

Kommunikasjonssjef Gunhild Vevik i Turistinformasjonskontorene Region Stavanger understreker at de følger utviklingen av cruiseturismen i Stavanger tett i samarbeid med både næringsaktørene, Stavanger-regionen og Stavanger kommune.

- Det viktigste er ikke antall cruiseskip, men at man har en overordnet plan for utviklingen, med fokus på antall cruisegjester per dag, helårsturisme og at en setter miljøkrav til skipene, noe som Stavanger-regionen havn jobber med sammen med andre norske havner, sier hun.

Vevik forteller at de ønsker å skape gode opplevelser for de reisende, og da er det helt avgjørende at det er balanse mellom dem som bor her og de som besøker. Hun er ikke enig i at turistene ikke legger igjen penger.

- Cruisenæringen legger igjen betydelig summer i verdiskapning i Stavanger-regionen, både direkte til næringsaktører som byr på opplevelser, Stavanger-regionen havn og med skatteinntekter til kommunene fra dem som har reiselivet som sin arbeidsplass. Samt at det også skaper inntekter for tilhørende næringsaktører som handelsstanden, transportselskaper og andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer