Lei frekke turister: - De går rett inn inngangsdøra mi

Beboere i Gamle Stavanger må tilpasse hverdagen for å unngå turistene som strømmer til nabolaget.

CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Midt i Stavanger ligger to store cruiseskip og legger skygge over Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Gamle Stavanger består av 173 vernede trehus fra 1700- og 1800-tallet.

Det strømmer ut haugevis med turister fra skipene, som alle ønsker å se den idylliske trehusbebyggelsen. I år skal opp mot 250 skip ankomme havna i Stavanger, og det er varslet at antall cruiseskip vil øke i tida framover.

For dem som bor i de vernede husene, er ikke turistbesøkene alltid like trivelig.

Henning Iversflaten har bodd i den populære gågata Øvre Strandgate i Gamle Stavanger i snart 20 år. Han kikker forsiktig ut døra når Dagbladet ringer på. Det står flere turister utenfor og tar bilder av hjemmet hans.

«You have such nice flowers», sier en turist på gebrokkent engelsk.

Iversflaten nikker vennlig.

- Jeg kan så vidt sitte i hagen. Turistene går inn i hagen og i huset her. De tror det er et museum. Jeg har blitt nødt til å sette hengelås på hageporten og jeg må alltid låse inngangsdøra, sier han.

- Blir slitsomt

Han legger til at turistene i seg selv ikke er problemet, men at det blir slitsomt når det skal komme så mange på en gang. Ifølge Iversflaten kom det rundt 34 båter til havna da han først flytta hit. Nå er antallet mer enn sjudoblet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer