Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lei overturismen: - Nå er det nok

Den lille bygda Hoddevik på Stadlandet har nådd tålegrensa for turisme, mener flere av innbyggerne.

HODDEVIK: Den lille bygda på Stadlandet oversvømmes av turister. Flere frykter at det skal gå hardt ut over naturen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HODDEVIK: Den lille bygda på Stadlandet oversvømmes av turister. Flere frykter at det skal gå hardt ut over naturen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Omgitt av gresskledde fjellsider og åpent farvann ytterst på Stadlandet ligger Hoddevik - kjent som et av Norges mest værbitte områder.

Det er knapt 20 fastboende i den lille bygda, men på Instagram flommer det over av bilder fra den langstrakte sandstranda, som har blitt et yndet reisemål for surfere og andre turister.

Det har ikke vært uproblematisk for innbyggerne, som frykter at det skal gå hardt ut over naturen og dem som bor der.

- Nå er det nok. Jeg er redd for at vi skal ødelegges fordi vi er så bra - at overturismen ødelegger det som er verdien av produktet Stadlandet, sier Anne Kari Lerfald til Dagbladet.

HODDEVIKA: Den idylliske stranda har blitt et populært surfested. Foto: Reidar Brandsberg / Dagbladet
HODDEVIKA: Den idylliske stranda har blitt et populært surfested. Foto: Reidar Brandsberg / Dagbladet Vis mer

Lerfald driver surfepensjonat i bygda, og lever av turistene. Likevel har hun fått nok av den stadig økende turiststrømmen, som hun mener er i ferd med å ta over bygda og ødelegge det unike kulturlandskapet rundt.

«Fy faen, det er jo hagen min de selger»

Lerfald flyttet til Hoddevik for 16 år siden. Da var turismen beskjeden, men hun skjønte raskt at det kom til å bli «en snøball som bare ville fortsette å rulle».

I fjor sommer gikk det så langt at hun bønnfalt Innovasjon Norge om å slutte å markedsføre bygda som reisemål.

TURISME: Dette mener bergenserne selv om turismen i sin egen by. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Da jeg sto på Flesland og så en stor plakat av Hoddevik tenkte jeg «fy faen, det er jo hagen min de selger. Tenk om det kommer masse cruisetrafikk og busser hit», sier hun.

SURFEPARADIS: Hoddevik trekker til seg både surfere og familier, forteller pensjonateier Anne Kari Lerfald. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
SURFEPARADIS: Hoddevik trekker til seg både surfere og familier, forteller pensjonateier Anne Kari Lerfald. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer

Nedtråkking av innmark, ødeleggelse av hekkeplassene til fuglene i området, veisikkerhet og rasering av naturen er blant tingene Lerfald frykter mest. Og hun frykter at det vil få ringvirkninger for alle som lever av turisme over hele Stadlandet.

Da hun gikk ut mot Innovasjon Norges markedsføring, ble hun anklaget for å drive med egenpromotering, og kritisert for å være for krass mot turister, forteller Lerfald.

- Jeg har ti sengeplasser. Hva er det jeg skal selge? Jeg kan ikke servere middag til 10 000 mennesker med bare ti bord, da reiser jo folk et annet sted.

Dessuten er hun jo også positiv til turisme - hun lever av det, og ønsker å vise fram bygda. Men det må gjøres bærekraftig, og legges til rette for det, slår hun fast.

Føler seg overkjørt

Lerfald opplever at hun og de andre innbyggerne over tid ikke har blitt lyttet til når det kommer til utviklinga i Hoddevik. Hun har i lengre tid følt seg overkjørt.

- Det er ikke spesielt godt planlagt for framtida. Da jeg ba om hjelp ble det satt opp en parkeringsplass - på tross av advarsler om at det var et stykke land med mange botaniske arter på rødlista, hvileplass for sjøfugl og rasfare. Nå er hele utsikten fylt av bobiler. Ingen snakket med noen av oss som bor her, hevder Lerfall.

- Det er skremmende at det blir gjort så skadelige inngrep på et så sårbart område.

Hun påpeker at hun ikke er mot parkeringsplassen i seg selv, men beliggenheten, og legger til at hun har tillit til at den nye kommunen vil ta tak i problemene.

- Lukter menneskebæsj

Naboene Grete og Jan Ove Hoddevik har bodd i bygda siden starten av 80-tallet. De har også fått merke bygdas popularitet på kroppen.

- Grensa er nådd på de mest populære sommerdagene, sier Grete til Bergens Tidende, som først omtalte saken.

Til Dagbladet forteller Jan Ove at det ikke lenger kun er på sommeren at turistene strømmer til.

OPTIMISTISK: Jan Ove Hoddevik har tro på at situasjonen i Hoddevik skal bli bedre. Foto: Privat
OPTIMISTISK: Jan Ove Hoddevik har tro på at situasjonen i Hoddevik skal bli bedre. Foto: Privat Vis mer

- Det blir mer og mer hele året, i fjor var det surfere her helt fram til jul, og så var de i gang igjen på nyåret, sier han til.

Han har i utgangspunktet en positiv relasjon til de besøkende, men er i likhet med Lerfald bekymret for naturen når pågangen blir for stor. I tillegg forteller Jan Ove om et noe ubehagelig problem som har oppstått de siste åra.

- Det er så lite toalettkapasitet her at folk finner løsninger der det måtte være. Det er et problem som dukker opp over alt. På sommerstid kan du ikke sette deg ned noe sted uten å se deg grundig for, forteller han.

- Spesielt på kaia, som vi alltid har hatt som samlingsområde, er det urinering overalt. Det er en veldig lettsindig kultur.

Anne Kari Lerfald forteller at de har fått satt opp to toaletter i tilknytning til parkeringsplassen ved stranda, som benyttes som en campingplass.

- Med to hundre gjester samtidig er toalettene overfylt. Folk gjør fra seg mellom nausta på moloen eller i poser som de stapper mellom steiner. Det er flere som har bemerket at det lukter menneskebæsj her.

Turistskatt til diskusjon i Stortinget

En rekke ferieparadis har de siste åra innført turistskatt, som et virkemiddel for å hanskes med stadig økende tilstrømming av tilreisende. I 2017 satt daværende næringsminister Monica Mæland ned foten for et slik tiltak her til lands.

I desember ble forslaget imidlertid brakt opp igjen på ny, da SV fremmet et forslag til Stortinget. Innstillinga skal være klar i slutten av mars, og et stortingsvedtak ventes 16. april.

«Det er på tide å sette kommunene i stand til å håndtere masseturisme. Mange steder i landet har turiststrømmene økt så mye at det har blitt et problem. Infrastruktur og hygieniske forhold utfordres kraftig i høysesongen. Natur ødelegges av store påkjenninger og manglende tilpasning.», heter det i forslaget.

Innovasjon Norges egne undersøkelser viser at over halvparten av turistene som var på Vestlandet og i Oslo i fjor sommer, opplevde overturisme.

Da reiselivsdirektør Bente Bratland Holm presenterte hovedtrekkene for det norske reiselivsåret 2019, kunne hun fortelle at Innovasjon Norge har lagt om profileringen av Norge som turistmål. De ønsker nå å styre turistene, slik at man får utnyttet ledig kapasitet hele året, framfor at alle strømmer til noen få plasser i enkelte perioder.

Venstres Iselin Nybø overtok nylig statsrådsposten i Næringsdepartementet. I den forbindelse ble det knyttet forventninger til en potensiell utredning av mulighetene for turistskatt eller tilsvarende grep for å begrense overturismen her til lands. Venstres partiprogram stadfester nemlig at partiet vil «legge til rette for at kommuner som ønsker det kan innføre turistskatt».

Men da Stavanger Aftenblad for en ukes tid siden forsøkte å spørre Nybø hvilken linje hun kom til å legge seg på i dette spørsmålet, ønsket hun ikke å svare.

Vil ha turistskatt

Ordfører Alfred Bjørlo i Stad kommune er bekymret for naturen i Hoddevika, og mener turistskatt vil bli avgjørende for å hindre at den går nedenunder.

- Dette kan være et viktig virkemiddel for å forvalte slike steder bedre. Vi ønsker at disse reisemålene skal være åpne for alle. Høyt press på naturen kan redusere opplevelsen for turistene, men også for dem som allerede bor der, sier Bjørlo til NRK.

Han understreker at turistskatt er å regne som vanlig flere steder i Europa, og tror ikke en eventuell innføring vil skremme bort turistene som ønsker å oppleve det unike landskapet i området.

Anne Kari Lerfald er positiv til turistskatt, men håper at de små aktørene blir hørt i diskusjonen, ettersom mye fortsatt er uklart. Hva får de igjen for dette? Hvordan skal skatten drives inn, fungere og fordeles?

- Jeg kan jo bli nødt til å øke prisene, og det er jo allerede dyrt her. Jeg vil at det skal være overkommelig å oppleve Hoddevik, ikke bare for de rike. Og jeg ønsker ikke at min skatt skal gå til de store aktørene - at vi som driver lite skal bli taperne.