Lei pizza, bensin og pingpong-politikk

Hydro-sjef Eivind Reiten (51) synes det er trist at det eneste som engasjerer folk, er bensinpriser og frossenpizza. Han er lei «pingpong-politikken».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VUKU, NORD-TRØNDELAG (Dagbladet): -  For å være helt ærlig, så er jobben min så altoppslukende at jeg ikke har tid til dagdrømmerier. Men når dagene blir for tettpakket, er trøsten at «det kommer en høst i år, også». Da drar jeg hit, jakter og har mine hellige stunder. Jeg har vært oppi fjellet her og rekognosert nå, hatt med fiskestanga.

Generaldirektøren i Norsk Hydro slenger av seg ryggsekken og setter seg ned i sola på Holmen gård i Verdal kommune. Svaiende åkrer og ei sølvsnodd elv strekker seg ut foran oss.

Snart ferie

Det er styremøte i Verdalsbruket, han har kastet slips og skjorte, romsdalingen trapper ned til ferie. Dagen før har han tatt seg av Hydro-gjester på Stiklestad-spelet, delt ut klemmer til statsråder, og hvisket statsminister Kjell Magne Bondevik et og annet i øret. Om EU. Reiten var selv fiskeriminister i Willoch-regjeringen og oljeminister i Syse-regjeringen for Senterpartiet.

-  Bondevik er i tenkeboksen. Har han bestemt seg?

-  Jeg kjenner godt til hans synspunkter, men det har jeg ikke tenkt å si.

-  Religionskrig

-  Du er den tidligere Senterparti-statsråden som ble for EU-medlemskap, du?

-  Jeg vokter meg vel for å få et ja-stempel, men hvis man ikke nyanserer sine synspunkt etter EU-utvidelsen, blir det en religionskrig og ikke en politisk debatt. Vi jobbet for et nordisk samarbeid gjennom Nordisk Råd, i dag er nabolandene våre og de baltiske landene EU-medlemmer.

-  Sp-leder Åslaug Haga har sagt at du snakker storkapitalens språk?

-  Jeg har ingen sans for slike merkelapper.

-  Du virker ikke helt fornøyd med dine tidligere partikamerater?

-  Må skifte fottøy

-  Jeg har de samme politiske målene i dag som for ti år siden, men det kan hende man må legge om og skifte fottøy ettersom terrenget forandrer seg. Det nye Europa formes i Brussel, og Norge innfører EU-direktiv raskere enn noen andre land. De praktiske konsekvensene det har at vi ikke er med, er bare at utenrikspolitikken og forsvarspolitikken holdes utenfor. EØS-avtalen blir for meg en ensidig suverenitetsavståelse. Norge ville ikke blitt dominerende i EU, men Norge er en energistormakt, på det feltet ville vi hatt betydelig innflytelse.

-  Når stemte du sist Sp?

-  Ved siste valg, når var det, da?

-  I fjor.

-  Den beste pizzaen

Reiten er forundret, ikke det at alt var mye bedre under krigen, men for noen år siden, sånn cirka 25- 30 år siden var noe bedre.

-  Det negative ved dagens samfunnsutvikling er at det bare er som forbrukere vi greier å engasjere massene i dag. Det er som forbrukere vi hever stemmen, enten det er bensinavgifter, hvilken pizza som er best, eller ny ringelyd på mobiltelefonen. For 25- 30 år siden var jeg med i Aksjon Kyst-Norge og kjempet for fiskeressursene, vi fylte Chateau Neuf i Oslo. I dag kunne vi også fylt Chateau Neuf - til en avstemning om mobiltelefoner og pizzaer.

-  Vi har det «for godt», da?

-  Vi har bygd opp et samfunn der individet har fått større rettigheter og slipper å stå med lua i hånda overfor et stort offentlig byråkrati, men vi plikter også å yte. Til tross for at arbeidslivet er bedre tilrettelagt enn noen gang, øker sykefraværet - en kombinasjon av høyt tempo i arbeidslivet, men også av at en skal være med på alt, grillparty på Tjøme, musikalweekend i London, vi blir syke av å rekke for mye. Og sykefraværet blir høyere når man får den samme inntekten enten du er syk eller går på jobb.

-  Du savner politikken?

-  Nei, og da snakker jeg om politikken på regjeringsnivå. Manglende flertall i Stortinget gjør at en ender opp med et politisk pingpongspill, med reformer man er enige om på kammerset, men ikke får gjennomført.

-  Er du rammet av politikerforakt, du også?

-  Absolutt ikke, jeg har snarere stor respekt for hva det innebærer, men det holder meg ikke borte fra å mene noe om hvordan de burde opptre. De bør bli flinkere til å synliggjøre dilemmaene, og Ap er verst i så måte. De later som om andre har feil; bare de hadde makta, ville alt sett annerledes ut, som om det bare er å trykke på en knapp, så blir alt godt. Det irriterer meg grenseløst. De skulle tatt hverandre i hendene og si at alt koster, i stedet for å la finansministeren være gledesdreperen.

-  Hvem irriterte deg sist?

-  Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, hva søren var det han snakket om? I hvert fall: «bare Ap får makta, blir hele problemet løst», «Bare Sp får makta, skal togene gå», slik oppfører de seg hele gjengen.

Hydro-sjefen har to hverdager. Den ene starter ofte på Gardermoen på vei ut til en bedrift i Norge eller utlandet, den andre klokka halv sju hjemme.

-  Går tur med bikkja

-  Jeg får med meg nyhetene, mater bikkja og lager frokost til de to guttene våre og kona. Så drar jeg på kontoret og er hjemme i seks-sju tida. Når jeg er hjemme, vil jeg være hjemme, jeg ser ikke TV, bortsett fra nyhetene og skjønner at jeg faller av i en del sosiale sammenhenger. Jeg vil heller sysle hjemme, eller gå tur med bikkja.

-  Er det ensomt på toppen?

-  Det er rett og slett veldig hardt arbeid. Jeg må forstå mest mulig for å ta beslutninger om hverdagen til folk. Jeg har ansvaret for å drive selskapet framover.

KLAR MELDING: Generaldirektør i Hydro og tidligere Sp-statsråd, Eivind Reiten, er ikke redd for å snakke fra levra. Han forbeholder seg retten til å kritisere politikken, og savner ikke regjeringsjobben.