Lei soldater som ikke kan marsjere i takt

Forsvarssjef Sverre Diesen har sett seg lei på at norske soldater ikke klarer å marsjere skikkelig. Nå vil han bare la de beste få lov til å paradere på festdager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Sverre Diesen har sett seg lei på at norske soldater ikke klarer å marsjere skikkelig. Nå vil han bare la de beste få lov til å paradere på festdager.

Et nytt direktiv fra forsvarssjefen har som mål å få slutt på urutinerte soldaters taktløse marsjering og uryddige geledd i de store paradene gjennom hovedstadens sentrum, skriver abcnyheter.no.

«Jeg har registrert at nivået i sluttet orden varierer betydelig», skriver en bekymret Diesen i et brev til stabene ved de ulike forsvarsgrenene. Han er også kritisk til befalets kompetanse når det gjelder instruksjon av soldatene.

«Hvis den eksersermessige utførelse av denne tjeneste er mindre god eller direkte slett, vil dette bevisst eller ubevisst bidra til en generell nedvurdering av Forsvarets kvalitet i offentlighetens øyne», fortsetter forsvarssjefen.

Han mener at man ikke lenger kan forlange av vernepliktige å prioritere dette framfor det han kaller «stadig mer krevende fagutdannelse».

Løsningen er derfor å overlate eksersisen til soldater fra Krigsskolen, HM Kongens garde og Telemarksbataljonens paradeavdeling.

Forsvarssjefen mener at det i framtiden kun er disse elitesoldatene som skal få vise sine ferdigheter i marsj fra Festningsplassen på Akershus og til Karl Johans gate.

(NTB)

BARE DE FLINKESTE BLIR INVITERT TIL PARADEN: Forsvarssjef Sverre Diesen har sett seg lei på urutinerte soldater i parader. Arkivfoto: SCANPIX
BARE DE FLINKESTE BLIR INVITERT TIL PARADEN: Forsvarssjef Sverre Diesen har sett seg lei på urutinerte soldater i parader. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer