Lei ukestart for Røkke

Verdien av Aker Maritime faller med omlag 9 prosent etter en drøy time i dag etter nederlaget på Kværners generalforsamling fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Almskog og Kværner vant slaget på fredagens generalforsamling, og selv om svært få har illusjoner om at striden dermed er over for denne gangen, stiger kursen på Kværner mandag morgen. Kværner handles klokken 11.10 til kurs 71,50 kroner, som er opp 4,4 prosent fra fredag.

Dette nyter selvsagt også hovedaksjonæren Aker Maritime, som eier 17,8 prosent av aksjene, godt av.

Likevel svir det mer for Kjell Inge Røkke at verdien av Aker Maritime faller med nærmere 9 prosent fra start. Aker Maritime handles til kurs 78 kroner etter en drøy times handel, men aksjen har vært handlet helt nede i 74 kroner mandag morgen.

Frontline stiger igjen etter kraftig kursfall i forrige uke som følge av ratefall. Økende aktivitet førte til at ratefallet i stortank stoppet opp i forrige uke. På visse strekninger var det til og med oppgang.

Dette bidrar til å sende Frontline-kursen opp og aksjen handles til kurs 165,50 kroner, som er opp 2,2 prosent fra fredag.

Christiania Markets stakk fredag 27. april hodet frem og anbefalte å kjøpe tankaksjer. Meglerhuset mente at ratene vil begynne å stige igjen i mai/juni og nå en ny topp i september. Les mer om analysen fra Christiania Markets ved å klikke her.

Meglerhuset gjentok for øvrig denne anbefalingen før helgen.

PGS snuser igjen på 100 kronersmerket etter at selskapet steg kraftig i kurs i USA før helgen. Den amerikanske investeringsbanken Salomon Smith Barney opprettholder sine estimater og anbefaling, men mener ser positiv endring i både markedsutsikter og PGS' finansielle stilling.

PGS stiger med 4,2 prosent til 99 kroner, men aksjen har vært handlet til 101,50 kroner i løpet av den første timen.

Seismikk-selskapet TGS Nopec gikk før børsåpning mandag ut med et positivt resultatvarsel. Kursen steg naturlig nok kraftig fra åpning og ligger klokken 11.10 på kurs 155,50 kroner, som er opp hele 5,8 prosent fra fredag. Dagens høyeste ligger imidlertid på 159 kroner.

Det gode sentimentet for seismikk-aksjer smitter også over på Global Geo Services. Aksjen stiger med 7,1 prosent til 30 kroner og ligger blant mandagens vinnere.

Indekstunge Opticom bidrar også til å sende totalindeksen opp med 0,5 prosent til omlag 1.345 poeng mandag formiddag. Opticom stiger med 7,1 prosent til 695 kroner.

Det er for øvrig aksjer innen TMT-sektoren som gjør det bra mandag. IT-indeksen er opp 2,3 prosent og i tillegg til Opticom bidrar både InFocus (+ 3,9 prosent, 187 kroner) og Telenor (+ 1,7 prosent, 42,80 kroner) til å sende sektoren opp på Oslo Børs. Også Tandberg Television (+ 4,1 prosent, 77 kroner) og Tandberg (+ 2,8 prosent, 110,50 kroner) opplever en god start på uken.

Blant taperne finner vi foruten Aker Maritime, der aksjonærene går glipp av masse godsaker som selskapet lokket med dersom det ble fusjon mellom Kværner og Aker Maritime, først og fremst Tomra.

Tomra har vært opp og ned som en jojo i morgentimene mandag. Tomra åpnet ned etter melding om to delstater i Tyskland flagger klar motstand mot pant på engangsemballasje.

Denne motstanden er imidlertid ikke av ny dato, og kursen tok seg etterhvert opp igjen. Etter en drøy halvtimes handel lå Tomra på kurs 163 kroner, og dermed marginalt i pluss i forhold til fredag.

Meldingen om at et tysk parti nå har blitt negativ legger imidlertid nok en gang press på Tomra-kursen, og kursen ligger klokken 11.15 på kurs 159 kroner, eller ned 1,9 prosent.

For øvrig er det kun et par slengere blant aksjene som kan vise til kursnedgang. Reitan Narvesen, DnB og Nera er blant de svært få som lyser rødt etter en drøy times handel.

Aktiviteten i de europeiske aksjemarkedene er preget av fridag i Storbritannia. Det blir derfor ekstra spennende å følge med utviklingen etter åpning i USA i dag.

'Over there' vil uken preges av flere viktige makrotall mot slutten av uken samt resultatfremleggelse fra Cisco Systems på tirsdag.