Lei ut hytta - og finansier kjøpet

Hyttehandlene går unna for tida, og mange må låne penger for å finansiere hyttekjøpet. På noen sommeruker kan du tjene inn mye av hyttelånet. I tillegg kan hyttekjøpet gi deg en pen verdistigning på kjøpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  • Utleie:
De første 10000 kronene er skattefrie og går rett i lomma di. Av de overskytende leieinntektene skal bare 85 prosent beskattes og da med 28 prosent. Tjener du 25000 kroner, betaler du med andre ord bare 3500 kroner i skatt (25000- 10000) x 0,85 x 0,28. Nettoleieinntekten på 21500 kroner vil da dekke den årlige rentekostnaden for et lån på 400000 kroner.
  • Skatt:
Hytta må prosentliknes, men den økte skatten på noen tusenlapper vil kunne spares inn ved at du betaler mindre formuesskatt etter et slikt kjøp. Likningsverdien på ei hytte er like latterlig lav som for andre boligeiendommer.
  • Finansiering:
I mange banker er hyttelån dyrere enn boliglån. Spør den lokale banken på stedet du har kjøpt hytta. Ofte får du bedre betingelser siden banken har større kunnskap om det lokale eiendomsmarkedet. Som følge av den voldsomme prisoppgangen på boliger har du sannsynligvis ledig sikkerhet i din egen bolig. Derfor kan det lønne seg å øke boliglånet ditt i stedet for å ta opp et dyrt hyttelån.

  • Investering:
Dersom du selger hytta, blir gevinsten skattefri, såfremt du har eid og brukt hytta i minst fem av de siste åtte årene. Det er en meget stor etterspørsel etter fritidsboliger, mens nybyggingen og antall solgte hytter er moderat. Dersom denne trenden holder seg, vil hyttekjøp fortsatt være en meget bra investering. Ifølge SSB har prisoppgangen for fritidseiendommer faktisk vært sterkere enn for vanlige boliger de fem siste årene.