Lei vold og bråk

LUNNER (Dagbladet): Nå er Hadelands-ungdommen lei av bråk og slåsskamper. Noen har følt vold og trusler på livet i ukevis. Iblant må noen unngjelde for å ha sagt et feil ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om hvordan bråket i ungdomsmiljøet på Hadeland toppet seg i helga. Det som skulle vært en rusfri fest utviklet seg til å bli et voldelig fyllekalas, der selv politimenn ble banket opp. Nå skal politiet avhøre 30 ungdommer for å prøve å få en slutt på volden som har utviklet seg siden i høst.

En 16-åring fikk knekt nesa på et ungdomsdiskotek i fjor. Da han anmeldte saken, begynte bråket for alvor, og han ble truet med enda mer juling.

Truet med mer juling

- Da gikk jeg ikke ut på en stund, sier 16-åringen, som vil være anonym. Også en annen tenåring har slitt med redsel og uro etter at han ble angrepet på et utested. Hele familien er preget av det sønnen ble utsatt for. Da saken ble politianmeldt, truet bråkmakerne med å slå til igjen.

- Hadde jeg visst at det skulle bli så ubehagelig, vet jeg ikke om jeg hadde anmeldt det, sier moren.

Ifølge politiet er det først og fremst i forbindelse med et ungdomsdiskotek på Roa at bråket har utviklet seg.

Anne Marie Lundgård (17) synes det er trasig at det er blitt så mye uro på hjemstedet: - Det er noen få som lager bråk. Det er ikke hyggelig. Jeg selv føler meg ikke truet, men jeg tror kanskje noen av de som er yngre enn bråkmakerne er redde. De som står bak dette, kan jo fly på noen bare fordi de ser litt annerledes ut eller sier noe spesielt.

Holder seg unna

Pål Audun Hoff (16) og Erik Gillebo (16) prøver å holde seg unna stedene der det er bråk. - Det er forferdelig at det er gått så langt her, sier de to 16-åringene.

Ifølge Lunner-lensmann Erik Berge utviklet bygda seg nærmest til en arena for oppgjør mellom ungdomsgjenger fra hele regionen i høst. Han er ikke bare bekymret for den umotiverte volden, men også trusler og psykisk vold. Det skaper også bekymring blant foreldrene.

- Det har blitt slik at jeg ikke får gå hjem alene etter diskoteket, men må hentes, sier Line Grønnvold (14).

Rådgiver Elin Strand ved Lunner ungdomsskole sier de aller fleste ungdommene på Hadeland oppfører seg pent. At noen ødelegger for mange, tror hun kan skyldes at det er for dårlig tilbud til ungdom i hele regionen. Dermed samles de på ett sted. Heller ikke elevrådsleder Wenche Ståstad (17) ved Roa videregående tror Hadeland-ungdom er verre enn andre.

- Men det som skjer er ekkelt og teit, og jeg synes det er ubehagelig. Folk her er mer og mer i Oslo. Kanskje de blir påvirket der? spør Ståstad.

TRASIG:</B> Erik Gillebo (16), Ingeborg Wetting (16), Anne Marie Lundgård (17) og Pål Audun Hoff (16) fra Roa på Hadeland synes det er synd at noen få personer lager så mye bråk.
OPPGITT: Lunner-lensmann Erik Berge vil ha slutt på at gjenger fra hele regionen kommer og lager bråk.