Den amerikanske fotografen Annie Leibovitz er i alvorlig pengetrøbbel. Nå saksøkes hun for 800 000 dollar. FOTO:  EPA/HANS KLAUS TECHT  .
Den amerikanske fotografen Annie Leibovitz er i alvorlig pengetrøbbel. Nå saksøkes hun for 800 000 dollar. FOTO: EPA/HANS KLAUS TECHT .Vis mer

Leibovitz saksøkt for 800.000 dollar

Fotograf Annie Leibovitz har fotografert verdens mest kjente mennesker. Nå er hun på nytt i økonomisk trøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Annie Leibovitz er saksøkt for ubetalte avgifter på over 800.000 dollar. Hun har i lengre tid hatt store økonomiske problemer og gjort flere forsøk på å kvitte seg med en gigantisk gjeld.

Det er et investeringsfirma i New York som hevder at hun skylder pengene, siden man allerede har hjulpet henne ut av hennes store gjeldsproblemer.

Ifølge søksmålet introduserte selskapet ytterligere et firma for Leibovitz som sørget for at hun fikk beholde rettighetene til bildene sine, melder nyhetsbyrået Reuters.

Leibovitz tok i 2009 opp et lån på 15,5 millioner dollar for å betale gammel gjeld. Hun satte flere hus i New York og retten til sitt eget arkiv som pant for lånet. Da hun ikke klarte å betjene lånet ble hun saksøkt av Art Capital Group for ubetalt gjeld på 24 millioner dollar. Hun fikk hjelp av  investeringsfirmaet Colony Capital til å restrukturere sin virksomhet og gjennvinne opphavsretten til sine egne bilder. Det er dette firmaet som nå saksøker Leibovitz og hevder hun ikke har betalt avgiftene hun skylder dem. Dermed er det duket for flere runder i retten for den amerikanske superfotografen.


Annie Leibovitz startet sin karriere i nystartede Rolling Stone Magazine i 1970. Hun ble raskt bladets hovedfotograf og fulgte flere av de største rockestjernene tett på livet. Hennes bilder fra Rolling Stones store Amerika turne i 1975 var sjokkerende ærlige og ga leserne et spennende blikk inn i livet på veien.
Seinere har Leibovitz fotografert all verdens kjendiser. Hun huskes kanskje aller best for sitt portrett av en naken John Lennon i fosterstilling sammen med Yoko Ono. Leibovitz var den siste som fotograferte John Lennon. Bare fem timer etter fotoseansen ble han skutt og drept av Mark David Chapman.

Annie Leibovitz har fotografert verdens største kjendiser. Her er februarnummeret av Vanity Fair med Tiger Woods på fronten.FOTO:VANITY FAIR/© 2010 by Annie Leibovitz
Annie Leibovitz har fotografert verdens største kjendiser. Her er februarnummeret av Vanity Fair med Tiger Woods på fronten.FOTO:VANITY FAIR/© 2010 by Annie Leibovitz Vis mer

I den senere tid har Leibovitz skapt furore med en naken og høygravid Demi Moore på coveret av Vanity Fair. Enda mer oppstyr ble det da hun fotograferte barnestjerna Miley Cyrus  bare dekket av et stramt laken. Disneykonsernet likte ikke bildene og Leibovitz måtte komme med en beklagelse.
Rolling Stone Magazine 1980. Kanskje Annie Leibovitz mest kjente cover. John Lennon og Yoko Ono fotografert rett før John Lennon ble skutt.
Rolling Stone Magazine 1980. Kanskje Annie Leibovitz mest kjente cover. John Lennon og Yoko Ono fotografert rett før John Lennon ble skutt. Vis mer