Leid hjem av svenske voktere

De norske demonstrantene som ble utvist fra Sverige etter EU-toppmøtet i Göteborg, ble ledsaget av en fengselsbetjent hver på flyet til Norge. Prislappen på reisen mellom Göteborg og Gardermoen ble rundt en halv million svenske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regninga for tre flyturer med spesialchartret småfly fra flyplassen Säve utenfor Göteborg til Gardermoen, er det svenske skattebetalere som må dekke.

Til sammen 32 nordmenn var i går kveld utvist fra Sverige til Norge. De ble sendt med tre spesialchartrede fly. Med i flyene fulgte det en svensk fengselsbetjent for hver demonstrant som ble utvist.

- Det var flyets kaptein som krevde at fengselsbetjentene skulle følge med, for at sikkerheten om bord i flyet skulle være så god som mulig, sier politikommissær Curt Jansson hos grensepolitiet i Göteborg til Dagbladet.

Snille og hyggelige

Selv mener han det kanskje ikke hadde vært behov for så mange vakter i flyet.

- De norske demonstrantene var veldig hyggelige og gjorde ikke noe galt, sier Jansson.

Han erkjenner at nordmennene kunne ha blitt busset til Svinesund, og at man dermed kunne spart mye penger.

- Vi synes det var litt komisk at vi skulle ledsages av så mange vakter, sier Erik Kruse, en av de utviste.

- Vi ønsket samtidig å få nordmennene ut av landet så raskt som mulig. Da var fly et greit, men selvsagt dyrere alternativ, sier Jansson.

De norske demonstrantene hevder at politiet provoserte dem ved å isolere dem inne på en skole der demonstrantene var samlet.

- Vi ble urolige og forbanna over politiets opptreden og forsøkte å komme oss ut på gata. Slik fikk politiet et påskudd til å arrestere oss, sier Kaja Polmar.

- Kneblet

Uansett mener hun at hennes muligheter til å demonstrere mot Bush og EU ble kneblet, og at politiet ikke hadde noen grunn til å holde henne i forvaring i over to døgn.

Ifølge svensk politi og handelsstanden i Göteborg beløper de totale utgiftene til EU-toppmøtet, politiaksjonene og ødeleggelsene i den svenske kystbyen seg til rundt 230 millioner svenske kroner.

Klokka 18 i dag arrangeres en demonstrasjon utenfor Sveriges ambassade i Oslo. Demonstrantene protesterer mot det de oppfatter som unødvendig maktmisbruk fra svensk politis side, mot fredelige demonstranter under EU-toppmøtet i Göteborg.