Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leide egen bil for 130 000

Den samiske toppolitikeren Sten Jønsson (48) har fått skyhøy kjøregodtgjørelse fra Sametinget - blant annet ved å bruke egen privatbil fordekt som leiebil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARASJOK (Dagbladet): Denne uken ankom Ap-politiker Sten Jønsson årets siste plenumssamling i bitende kulde i Karasjok. Som folkevalgt for valgkrets 12 (Sørsameområdet) hadde han tilbakelagt timesvis i bil fra hjemstedet Namsos i Nord-Trøndelag _ en distanse på 1455 kilometer.

Jønsson er opprinnelig svensk og hadde flere fremstående verv i det Det Socialdemokratiska Arbetarpartiet, før han flyttet til Norge. Den samiske Ap-politikeren ble valgt inn på Sametinget i 2001. Neste høst er det nytt Sametingsvalg. Jønsson har latt seg nominere på nytt. Han vil ha fire nye år i samenes parlament.

Det er langt fra Namsos til Karasjok, men Jønsson flyr ikke i embeds medfør. I stedet har offentlige midler gått til skyhøye fakturaer for leiebil. Hver eneste gang har Ap-representanten benyttet en XR-registrert Volvo utleid av firmaet Tarandus AS i Namsos.

Dette til tross for at Sametinget har en svært god avtale med firmaet Hertz _ som ville spart Sametinget for tusenvis av kroner.

Svarte som leder

Dagbladets undersøkelser viser at det er Ap-politiker Sten Erling Jønsson selv som er majoritetseier i Tarandus AS, med 65,3 prosent av aksjene.

Ifølge enhetsregisteret har Jønsson til og med samme adresse som firmaet han leier bilen fra, og står oppført som firmaets kontaktperson.

I løpet av det siste halvannet året har Sametingets administrasjon godkjent en rekke leiebil-regninger fra Tarandus AS. Dagbladet har kopier av fakturaer for til sammen 130533,40 kroner.

I juni i år oppdaget en ansatt ved Sametinget at alt ikke var som det skulle. Han mottok da, som vanlig, flere leiebilfakturaer fra Tarandus AS:

Men med en faktura ble det spørsmål om moms, og da Sametinget tilskrev firmaet fikk de et svarbrev som var undertegnet daglig leder Sten Jønsson.

Da gikk alarmen internt.

Det er imidlertid på det rene at Sametinget, så sent som den 12. oktober i år, har attestert og betalt en regning på 15066 kroner for bil utleid fra Tarandus til Sten Jønsson i september.

Sametinget har heller ikke forsøkt å kartlegge omfanget av Jønssons omfattende fakturering. Ikke før Dagbladet nylig igangsatte undersøkelser av saken. Først nå har sametingsdirektør Heidi Salmi iverksatt full intern granskning av Jønsson og administrasjonens behandling av hans regninger.

- Vi gransker nå saken for å få alle fakta på bordet. Vi har gjort de samme funnene som Dagbladet, sier Salmi.

Flere sametingskilder sier til Dagbladet at manglende internkontroll er påpekt overfor Sametingets ledelse, uten at noe har skjedd. Flere er rystet over at Ap-politikerens spesielle praksis har kunnet foregå i lang tid uten å bli oppdaget, selv om fakturaene umiddelbart fremstår som helt ordinære leiebil-fakturaer med Jønsson registrert som fører.

Dobbel pris

For prisen er en helt annen historie:

24 ganger har Jønsson fra Namsos leid bil hos seg selv. Her er noen eksempler blant fakturaene Dagbladet har tilgang til:

 • Tre døgns utleie i februar i fjor, Ap-gruppemøte på Sortland: Sametinget betalt en regning på 7695,00 kroner for Jønsson og ukjent passasjer. Det tilsvarer en kjøregodtgjørelse på 5,29 kroner. Statens sats med passasjer er 3,50 kroner.
 • I forbindelse med Ap-gruppemøte og Sametingets plenumssamling i februar har Tarandus sendt ut faktura på 17583,20 kroner til Sametinget for ni døgns utleie.
 • Feiringen av Samefolkets Dag på Hemnes, 6. februar 2003: Jønsson sendte regning pålydende 2416 kroner for ett døgns leie. Kilometergodtgjørelse: 3,98 kroner mot statens flate tre.
 • Da Ap-gruppa møttes på Drag 8.-11. september i år tok Jønsson en kilometerpris på 4,92 kroner. Regning fra Tarandus: 6274,40 kroner

  Men historien stopper ikke der. Bilen Jønsson har fartet rundt i, en Volvo 780 Bertone 1989-modell, ble først overdratt til hans eget selskap den 19. august 2003. Før den tid var bilen, som det kun finnes to av i landet, registrert på Sten Erling Jønsson selv.

  Dermed har ikke Ap-representanten bare leid hos seg selv, han har også sendt ut firmafakturaer for bruk av sin egen privatbil for 36 485,40 kroner.

  Flybillettpris


  På mange av reiseregningene sine viser han til en avtale med Sametingets administrasjon i Karasjok. Der påstår han at avtalen gir ham anledning til å kjøre leiebil for tilsvarende det en fullpris flybillett koster. Dagbladet vet at mellomledere ved Sametinget, som har attestert reisene, har etterspurt avtalen internt. Arkivene er gjennomgått, uten at det er funnet noen slik avtale. Av reiseregninger fremgår det også at han overnatter på hotell når kjøreturene blir lange. Sametinget betaler regningen.

  Ap-kollega og leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen i Sametinget, Jørn Are Gaski, er sjokkert over opplysningene i saken.

  - Dette er ikke akseptabelt, og Jønsson må stå for det han har gjort. Samtidig bærer også administrasjonen et stort ansvar for at dette har kunnet skje. Jeg frykter at Dagbladet har avdekket toppen av et isfjell, sier Gaski.

  Sametingspresident Sven Roald Nystø kommenterer saken slik:

  - Man skal sørge for at man uansett reiser på den billigste måten for Sametinget. Dette er et tillitsforhold som eksisterer mellom Sametinget og hver enkelt representant. Reiseregningene blir sjekket, men det er ikke vanlig å gjøre bakgrunnssjekk på firmaer, sier Nystø.

- SKAL REISE PÅ BILLIGSTE MÅTE: Sametingspresident Svein Roald Nystø.
GRANSKER: Sametingsdirektør Heidi Salmi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media