- Leide inn profesjonelle svensker

Tre menn er pågrepet i Göteborg, siktet for det brutale ranet i Stavanger. Kilder bekrefter overfor Dagbladet at svensker ble engasjert mot løfter om penger fra utbyttet av det profesjonelle ransmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/GÖTEBORG/OSLO (Dagbladet): - Vi har pågrepet tre personer som siktet for grovt ran eller medvirkning til grovt ran. Drapshandlingen inngår i gjerningsbeskrivelsen, sier politimester Olav Sønderland ved Rogaland politidistrikt.

De tre som er pågrepet tilhører den såkalte «Albaner-ligaen» i Sverige. De består av hardbarkede kriminelle som i flere år har vært i konflikt med MC-gjengen Bandidos og Original Gangsters.

Dagbladet får bekreftet at svensk politi det siste døgnet har drevet etterforskning mot et hardt belastet kriminelt ransmiljø, og i går kveld ransaket de flere leiligheter i Göteborg-området.

Ingen av de tre som nå er pågrepet, er noen av nordmennene som er etterlyst internt i politiet etter det brutale ranet i Stavanger hvor politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble drept.

Selv om tre nå er siktet, jakter politiet fortsatt på opptil ti andre gjerningsmenn. De som er pågrepet er opprinnelig fra Albania, og kan ha blitt avslørt etter omfattende etterforskning rundt en av bilene som ble brukt i ranet.

Blir utlevert

De tre siktede vil bli utlevert til Norge. Etterforskerne i Stavanger skal så fort som mulig avhøre de tre om deres befatning med ranet og det brutale drapet på politimannen.

Pågripelsen var ifølge politiet udramatisk. De tre mennene skal ikke ha gjort motstand da svensk politi slo til flere steder i bydelen Frölunda.

- Etterforskningen som er foretatt sammen med svensk politi, førte til at tre personer er pågrepet i Göteborg. Det blir nå foretatt en ID-sjekk av disse personene, sier politimester Sønderland.

- Vil det bli aktuelt å utvide siktelsen?

- Vi må vurdere en utvidelse av siktelsen når vi får klarhet i hvem som nå er pågrepet, sier politimester Sønderland.

De pårørende til den drepte politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble i går kveld informert av Stavanger-politiet om utviklingen i saken.

Krigsbakgrunn

To sentrale kilder hevder overfor til Dagbladet at flere svensker kom til Norge for noen få dager siden. Kildene, som har inngående kjennskap til det kriminelle ransmiljøet, sier svensker ble leid inn for å være med på ranet.

- Sentrale personer i ransmiljøet i Norge tok kontakt med svenske kriminelle for ei tid tilbake. Disse er personer fra Øst-Europa med krigsbakgrunn. De ble leid inn for å støtte opp om selve anslaget mot Norges Bank. De ble hyret inn rett og slett på grunn av risikoen for å møte væpnet politi på stedet, sier to sentrale kilder til Dagbladet.

De innleide ransmennene skal komme fra Stockholm og Göteborg. Politiet i Stavanger vil ikke kommentere bakgrunnen for siktelsen, men de ble avslørt på bakgrunn av en av ransbilene, en Saab. En av de siktede skal ha leid bilen, som ble stanset av norsk utrykningspoliti før ranet. Bilen ble funnet utbrent etter dødsranet. Politiet tok kontakt med uteleiefirmaet, og en av de som nå er siktet skal ha blitt sporet opp.

Da albaneren kom tilbake til bilen sin i Sverige i går ettermiddag, angivelig for å hente et kart over Stavanger som lå igjen i bilen, ventet politiet på mannen.

Den såkalte «Albaner-ligaen» er velkjent for både norsk og svensk politi. De har i en årrekke blitt koblet til organisert kriminalitet i Sverige.

Ifølge svensk politi kontrollerer ligaen flere utesteder, de omsetter narkotika og er koblet til flere ran. Politiet regner med at ligaen består av vel hundre personer som er etniske albanere.

Klappjakt

Med sirener, blålys og våpen slo politiet til mot en rekke steder i Stavanger-området i går. De oppsøkte blant annet en leilighet i sentrum og sjekket et Amsterdam-fly etter tips om at ranerne kunne være på vei dit.

I går ettermiddag sendte politiet tre helikoptre og flere tjenestebiler til ei avsidesliggende hytte i Sokndal kommune, ca. 12 mil sør for Stavanger. Den over 100 år gamle, renoverte skolestua har i en årrekke blitt benyttet jevnlig av en kjenning av politiet.

Dagbladet kjenner til at politiet har ransmiljøet på Østlandet under kontinuerlig oppsikt. Miljøet består av vel 20-30 personer. Hjernene bak ranene skal ha bakgrunn i et miljø som har utgreininger fra det såkalte Tveita-miljøet i Oslo.

Før ranet i Stavanger ble flere av de sentrale personene spanet på, men kilder opplyser til Dagbladet at folk flest nok har en overdreven oppfatning av ressursbruken i politiet.

Etter det Dagbladet får opplyst, er det ikke mulig for politiet i dag å kontinuerlig følge opp det som blir beskrevet som «interessante objekter».

DRAMATIKK: Væpnet aksjon i Stavanger sentrum. Flere hus i Øvre Holmegate ble sjekket uten synlig resultat.