Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leide kompis til å sone fengselsstraffen for seg

Falsk fange avslørt i Sverige.

BLØFFMAKER BAK MURENE: 37-åringen var selv lite lysten på å sone fengselsstraffebn, og betalte en kompis for å sone et år i fengsel. Bløffen ble avslørt når den falske fangen skulle ut på prøve. Illustrasjonsfoto (fra Bærum fengsel): SCANPIX
BLØFFMAKER BAK MURENE: 37-åringen var selv lite lysten på å sone fengselsstraffebn, og betalte en kompis for å sone et år i fengsel. Bløffen ble avslørt når den falske fangen skulle ut på prøve. Illustrasjonsfoto (fra Bærum fengsel): SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37-åringen fra Göteborg ble dømt til ett års fengsel for smugling, men var selv lite lysten på å sone straffen.

Han betalte en kompis for å gå i fengsel for seg. Det ble skaffet et førerkort i den dømtes navn, med fangevikarens bilde. Deretter møtte bløffmakeren til soning, og utga seg for å være 37-åringen.

Soningsbedrageriet ble ikke oppdaget før fangevikaren hadde sonet to tredjedeler av straffen, og skulle ut på prøve.

En politimann som kjente til den dømte 37-åringen så at fangen som skulle ut på prøve ikke var den samme mannen som han kjente til.

Soningsforvekslingen skjedde helt tilbake i 2008-2009.

- Det er i prinsippet umulig for oss å oppdage noe som dette, sier sjefsjurist i den svenske kriminalomsorgen, Elisabeth Lager til TT.

37-åringen som skulle ha sonet for smuglingen, er nylig blitt etterlyst igjen. Han antas å være på flukt i Asia. Lager vil ikke kommentere hvorfor det har tatt tre år fra politiet oppdaget soningsbedrageriet til de etterlyste mannen på nytt.

Hadde den falske fangen sonet ferdig straffen, kunne 37-åringen ha sluppet unna.

- Da ville vi ansett straffen som ferdig sonet, sier Lager til TT.