Leide leilighet på Airbnb - funnet i taket sjokkerte dem

- Plutselig sto vi og så på oss selv, sier Nealie Barker.

FILMET: Brannvarsleren i taket skulle vise seg å være noe helt annet. Foto: CNN
FILMET: Brannvarsleren i taket skulle vise seg å være noe helt annet. Foto: CNNVis mer

De hadde akkurat pakket ut og begynt å gjøre seg klar for ferieoppholdet i Cork i Irland. Men da familien Barker fra New Zealand skulle koble seg på det trådløse internettet i Airbnb-leiligheten de hadde leid, fattet de mistanke.

På oversikten over trådløse nett, dukket det også opp et kamera. Og det som ved første øyekast så ut som en brannalarm i taket på stua, viste seg med det å være noe helt annet.

- Jeg fikk virkelig en ekkel følelse, sier Nealie Barker til CNN.

Men funnet skulle snart vise seg å bare være starten på sjokket. Av rein nysgjerrighet forsøkte hennes ektemann å koble seg til kameraet.

- Andy hacket seg inn på direkteoverføringen. Plutselig sto vi og så på oss selv, forteller Barker til NZ Herald.

Ifølge Barker kontaktet familien, som var på en 14 måneders rundtur i Europa, Airbnb uten å få noe videre hjelp med situasjonen. Dermed ble utleieren selv kontaktet.

Fikk fortsette

- Først la han på. Men da han ringte tilbake, forsøkte han å forsikre oss om at kameraet i stua var det eneste i leiligheten. Men det gjorde oss ikke særlig lettet, sier Barker til CNN.

Huseieren skal ha nektet å fortelle hvorvidt kameraet sendte direkte eller om det ble gjort opptak fra boligen. For familien Barkers del ble opplevelsen for mye å takle, og ferien ble forflyttet til nærmeste hotell.

Etter å i to uker ha forsøkt å kontakte Airbnb en rekke ganger, fikk familien til slutt svar. Der opplyser selskapet at utleieren var undersøkt og gitt tillatelse til å fortsette å tilby leiligheten sin via nettsidene deres.

Helomvending

Barker var imidlertid så sjokkert over opplevelsen at hun valgte å legge ut historien sin på Facebook. Etter at en rekke lokale medier på New Zealand omtalte episoden, valgte Airbnb til slutt å likevel utestenge utleieren fra sitt register.

- Sikkerheten og privatlivet både på internett og ellers, er vår største prioritet. Vår policy forbyr skjulte kamera og vi tar slike henvendelse høyst alvorlig. Vi har nå utestengt utleieren fra våre sider for godt. Vi har også beklaget overfor familien, og refundert det de betalte, sier Airbnb til CNN.

I mellomtida har ikke opplevelsen i Irland skremt familien Barker fra å bruke utleietjenesten - tvert imot.

- Vi er i Budapest og bor på Airbnb akkurat nå. Men vi har blitt langt mer forsiktige, understreker Nealie Barker.