Leide massasjepike

Med RV-politiker Erling Folkvord i spissen, leide Hospitsgruppa ved Sosiale Institusjoners Fagforening (SIF) inn en massasjejente for å forsøke å avsløre hallikvirksomhet ved hospitset Ami Hotel i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forsvarlig metodebruk

Opplysningene om at det er mulig for horekunder å leie seg inn på rom på timesbasis på Ami Hotel, blir i dag offentliggjort i en rapport fra Norsk Kommuneforbund. Rapporten er utarbeidet av Hospitsgruppa i SIF, en av fagforeningene i Kommuneforbundet.

Gruppa, som er frontet av Erling Folkvord, har tatt i bruk meget utradisjonelle metoder. Folkvord er en av to ansvarlige for prosjektet.

Sosialklienter

Ami Hotel er et av Oslos mange hospitser som livnærer seg på å huse sosialklienter, rusmisbrukere og bostedsløse. Sosialkontorene i Oslo kommune gir bostedsløse rekvisisjoner for overnatting på stedet. Hospitsledelsen forteller selv at Oslo og andre kommuner årlig betaler omkring sju millioner kroner for å inkvartere sosialklienter.

- Vi fikk tips om at det foregikk romutleie på timesbasis ved Ami Hotel. Dette ville vi avdekke, sier Folkvord.
- Vi startet prosessen med en telefon til hospitset 3. juli. Et medlem av Hospitsgruppa ringer til massasjeinstituttet M69 i Oslo for å høre om det var mulig å kjøpe en jente og ta henne med til Ami, sier Folkvord.

Da dette blir bekreftet, ringer mannen til Ami. Ifølge rapporten beskriver han åpent sine hensikter, nemlig å bruke rommet med en prostituert. Resepsjonisten på hospitset er ifølge rapporten ikke overrasket over henvendelsen, og sier at hospitset har et ledig rom mellom klokka 22 og 23.

Dekknavn

7. august igangsettes en operasjon for å dokumentere virksomheten ved hospitset. Under det fiktive navnet «Roar Nes» bestiller en person med tilknytnig til Hospitsgruppa et rom for en time. Også denne gangen skal personen ifølge rapporten gi klart uttrykk for at han skulle bruke rommet med en prostituert. «Roar Nes» er en bekjent av Folkvord.

Deretter begir «Roar Nes» seg til massasjeinstituttet M69, der han etter avtale plukker opp en kvinne. Han betaler henne 3000 kroner for å bli med til Ami Hotel. De to tar sammen taxi til hospitset.

Kvittering

I respesjonen forklarer «Roar Nes» at han hadde bestilt rom for en time. Han betaler 650 kroner til resepsjonisten, og får en kvittering på beløpet. Kvitteringen, som er gjengitt i rapporten, bærer teksten «tillegg».

Etter å ha tilbrakt 40 minutter på rommet, ifølge rapporten uten noen form for seksuell aktivitet, forlater «Roar Nes» kvinnen hotellet.

Gjennom hele prosessen venter fotografer i buskene utenfor massasjeinstituttet, eller i bil utenfor hotellet. Rapporten gjengir bilder av «Roar Nes» og massasjejenta både utenfor massasjeinstituttet, og ved hotellingangen før og etter at de gikk på rommet sammen. Tilsammen 6-7 personer deltok på «operasjonen», og flere av dem var til stede for å tre inn dersom «Roar Nes» skulle få trøbbel.

Kvinnen fikk ikke på noe tidspunkt vite at hun tok del i Hospitsgruppas operasjon.

Lydopptak

26. august møter «Roar Nes» på ny opp i respesjonen på Ami Hotel, denne gangen utstyrt med mikrofon. Han snakker da med den driftsansvarlige ved hotellet, som er navngitt i rapporten.

Lydbåndopptaket er skrevet ut i rapporten. «Roar Nes» forteller at han hadde brukt hotellet med en prostituert tidligere, og lurer på om han kan gjøre det igjen. Ifølge rapporten går resepsjonisten med på å sette opp to nye tidspunkter, men nekter å skaffe en prostituert til «Roar Nes».

- Bryter loven

- Vi mener at undersøkelsene våre viser at hospitset bryter staffelovens bestemmelser i hallikparagrafen, sier Erling Folkvord.

Forrige uke utgav Hospitsgruppa en rapport om de økonomiske forholdene rundt Oslo-hospitsene. Gruppa er en dugnadsbasert organisasjon, der Odd Nyborg har vært frikjøpt fra sin jobb, og fått betalt for sitt arbeid. Folkvord har bidratt på egen fritid.

Støtter Folkvord

Hospitsgruppa har sprunget ut av SIF, som har om lag 380 medlemmer, alle ansatt i rusomsorgen i Oslo. Til arbeidet med de to rapportene har Norsk Kommuneforbund bevilget inntil 50000 kroner.

Pengene som ble brukt til å betale den prostituerte og hospitsrommet, kom fra denne potten.

Erling Folkvord, som topper RVs valgliste i Oslo foran det kommende valget, forteller at ideen om å rette søkelyset mot hospitsvirksomheten sprang ut fra SIF-klubben ved hans arbeidsplass, og har i fellesskap blitt diskutert i gruppa under arbeidet med rapporten. En av LOs jurister har ifølge Folkvord godkjent ordlyden i rapporten.

Leder Stein Asthøy i SIF forteller at foreningen helt ut støtter Folkvord og Hospitsgruppas metoder.

HENTER PROSTITUERT: Etter å ha betalt 3000 kroner hentet Hospitsgruppa med seg en massasjepike fra massasjeinstituttet M69.