Leide rom i «skrekkens hus»

Men Alfred Dubanovsky merket ikke at noe var galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 12 år bodde Alfred Dubanovsky i en leilighet under samme tak som overgriperen Josef F. - uten å merke noe galt.

- Jeg forstår det ikke. Jeg var 12 år i det huset, men merket ingenting til denne katastrofen, sier 42 år gamle Alfred Dubanovsky til avisa Kurier.

Den lille utleieleiligheten ligger rett over kjelleren hvor Josef F. i 24 år holdt sin datter Elisabeth innesperret i 24 år, mens han gjentatte ganger misbrukte henne, og hvor Elisabeth fødte sju barn.

- Det er umulig å forestille seg hva som har skjedd der nede, sier Dubanovsky, som likevel i ettertid kommer på flere tegn som han nå forstår rekkevidden av.
Trusler 
Blant annet hadde Josef F. truet med å kaste ham ut hvis han nærmet seg kjelleren.

- Kjelleren er sperret elektronisk, og den som nærmer seg den blir kastet ut med kort frist, skal overgriperen ha sagt.

Dubanovsky sier han av og til hørte uforklarlige bankelyder i huset, og at han stadig observerte Josef F. bære mat inn i kjelleren. Men stemningen var i det store og hele god.

Den tidligere leieboeren, som bodde i huset inntil nylig, har vanskelig for å forstå at kona til Josef F. ikke kan ha visst om det som skjedde. Blant annet skal Josef F. flere ganger ha reist på lange ferier til Thailand eller på kuropphold.

Dubanovsky spør seg selv om hvem som da har tatt seg av Elisabeth og hennes tre barn som var innesperret i kjelleren.


- Var alene
Østerriksk politi tror imidlertid at Josef F. var alene om ugjerningen. De arbeider nå med å finne ut hvordan han greide å gjennomføre ugjerningene uten at verken myndigheter eller naboer skjønte noe.

- Han klarte å føre alle bak lyset, fastslo etterforskningsleder Franz Polzer på en pressekonferanse i Amstetten mandag.

FORSTÅR I ETTERTID:  Josef F. truet med å kaste Alfred Dubanovsky ut hvis han nærmet seg kjelleren. Der holdt 73-åringen sin datter fanget i 24 år. Foto: REUTERS/POLITIET
FORSTÅR I ETTERTID: Josef F. truet med å kaste Alfred Dubanovsky ut hvis han nærmet seg kjelleren. Der holdt 73-åringen sin datter fanget i 24 år. Foto: REUTERS/POLITIET Vis mer

73-åringen har tilstått saken og politiet anser den som oppklart, men det voldsomme omfanget preger hele Østerrike.

- En tilståelse og 1000 spørsmål, er overskriften i Kurier tirsdag.

- Mannen som lurte alle, heter det i Die Presse.

- Hele nasjonen må spørre seg om hva som er fundamentalt galt, skriver avisen Der Standard i en kommentar.


Mord
Ifølge Polzer var Josef F. en autoritær mann, som passet på at ingen noen gang kom nær kjelleren. Han er også beskrevet som «dynamisk og sjefende» og skal ha gjemt inngangen til kjelleren bak noen hyller.

Josef F. risikerer 15 års fengselsstraff dersom han blir funnet skyldig i voldtekt, den mest alvorlige tiltalen mot ham. Dette er lovens strengeste straff for den type forbrytelser.

Elisabeths første barn, den 19-årige datteren Kerstin, svever imidlertid mellom liv og død etter oppholdet i fangenskapet. Skulle hun dø, vil trolig tiltalen mot Josef F. utvides. At mannen skal ha brent et dødfødt barn er også et forhold som kan gi mordtiltale. Dette fordi Josef F. ved å holde mor og barn innesperret, uten tilstrekkelig medisinsk hjelp, har bidratt til barnets død.

- Det kan bli snakk om alt fra 20 år til livstid, kunne talsmann for påtalemyndigheten i St. Pölden, førstestatsadvokat Gerhard Sedlacek, fortelle NTB mandag.

Politiet venter fortsatt på svar fra DNA-prøver som endelig vil vise om det er Josef F. som er faren til datterens barn, slik han selv har tilstått. (©NTB)