- Leide ut stabburet ulovlig

Statsråd Åslaug Haga (Sp) hadde ikke godkjenning fra kommunen da hun leide ut stabburet som hybel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅS (Dagbladet): Ås kommune mener dette 34 kvadratmeter store stabburet ikke tilfredsstiller kravene for å bli leid ut som bolig. Til det er det for mørkt, og har for lav takhøyde. Stabburet har bare to små vinduer oppunder mønet. Men det har ikke hindret Haga og ektemannen, toppdiplomat Bård Hopland, i å tjene penger på å leie det ut som hybel.

Dagbladet var i går i kontakt med en av Hagas tidligere stabbursboere, Roald Amundsen, som forteller:

- Jeg leide der i tre måneder for to år siden. Jeg flyttet da jeg fant meg et bedre sted å bo, sier Amundsen. Han forteller at han som leietaker både forholdt seg til Bård Hopland og Åslaug Haga, som på den tiden var kommunal- og regionalminister.


Hushjelp
I går skrev VG at ekteparet Haga og Hopland har hatt ei ulovlig brygge ved hytta si i ti år. I dag kan Dagbladet avsløre tre nye forhold der ekteparet har vært på kant med bygningsbestemmelsene.

Ekteparet Haga og Hopland kom først på tanken om å leie ut stabburet i 2005, viser korrespondanse med Ås kommune. I en søknad om bruksendring, skriver Bård Hopland:

«Med små barn hjemme har familien hatt behov for å benytte bileilighet i hovedhuset til au pair/hushjelp. I denne perioden har stabburet blitt benyttet til hjemmekontor. Siden barna er vokst til, er behovet for hushjelp etter hvert bortfalt. Hjemmekontoret er derfor flyttet inn i huset i bileiligheten, hvor også barna kan ha lettere tilgang til PC etc. Stabburet står derfor nå tomt. Jeg vurderer det som ideelt for utleie til student eller liknende enslig person.»

UD-diplomaten valgte også å ta med en liten referanse til lokalpolitikken, for å begrunne søknaden.

«Med henvisning til ordførerens oppfordring til befolkningen på Holstad om å bidra aktivt til å skape liv i grenda, er dette et lite, men kontoret bidrag som vi ser oss i stand til å komme opp med på kort sikt.»

- LEIDE UT ULOVLIG: Åslaug Haga var statssekretær i Utenriksdepartementet da hun og ektemannen søkte om å få bruke stabburet til kontor. Bygget ble satt opp ulovlig i 1996. Foto: Jaques Hvistendahl/DAGBLADET
- LEIDE UT ULOVLIG: Åslaug Haga var statssekretær i Utenriksdepartementet da hun og ektemannen søkte om å få bruke stabburet til kontor. Bygget ble satt opp ulovlig i 1996. Foto: Jaques Hvistendahl/DAGBLADET Vis mer

Men denne søknaden ble, ifølge bygnings- og reguleringssjef Ivar Gudmundsen i Hagas hjemkommune avslått.

- Stabburet er ikke godkjent på grunn av de tekniske forskriftene. Det er blant annet for lavt under taket, sier Gudmundsen.


Ulovlig bygd
Likevel valgte Haga å sette i gang utleie av stabburet.

- Stabburet har vært brukt som hjemmekontor og er til tider utleid som bolig, bekrefter Haga til Dagbladet.

Da Dagbladet besøkte tunet til Haga i går, var stabburet låst med en hengelås. I vinduene hang det gardiner, og på trammen sto det et askebeger. På taket er det montert ei TV-antenne.

Det kommunen mener er ulovlige utleie, er ikke første gang Hagas stabbur er på kant med plan- og bygningsloven. For å få plass til familiens au pair, ønsket Haga og mannen å flytte hjemmekontoret sitt ut i stabburet. Men da ekteparet i 1998 søkte om bruksendring, oppdaget kommunen at det var ulovlig satt opp.

I saksdokumentene heter det:

«Bygningsseksjonen vil påtale at stabburet er flyttet til eiendommen uten forutgående godkjennelse fra bygningsmyndighetene.» I brevet står det også: «Søknaden gjelder innredning av et stabbur til hjemmekontor. Stabburet er flyttet til eiendommen fra et annet sted. Flyttingen er tidligere meldt til kommunen, men er ikke godkjent pga. mangelfull dokumentasjon i meldingen. Dette er tidligere opplyst tiltakshaver, men er ikke etterkommet.»

- Leide ut stabburet ulovlig

Fikk tilgivelse

Selv om Haga og ektemannen ikke fikk tillatelse, fikk de tilgivelse fra kommunen.

- Generelt ønsker vi at alle som har byggesaker oppfører seg ryddig. Nå har de oppfylt betingelsene, men det var uryddig å flytte stabburet før godkjenningen forelå, sier Gudmundsen.

Bruddet på plan- og bygningsloven skjedde ikke uten advarsler. I et brev til Bård Hopland datert 23. september 1996 skriver kommunen følgende om flyttingen av stabburet:

«Arbeidet kan ikke igangsettes før tre uker etter at Teknisk etat ved Bygningsvesenet har mottatt en komplett melding uten mangler.» Det valgte ekteparet å se bort fra.

Byggeslurv var et satsingsområde for Åslaug Haga da hun var kommunalminister. I september 2007 sendte departementet ut denne meldingen.

«På et møte med representanter for byggenæringen i dag varslet statsråd Åslaug Haga strengere offentlig kontroll og tilsyn, og hardere straffer for dem som gjør seg skyldige i byggesnusk. Kommunal- og regionalministeren er opptatt av at det begås byggefeil for mellom 10 og 15 milliarder kroner i året.»

Heller ikke søknaden om å bruke stabburet til hjemmekontor, som ble sendt inn i 1998, er som den skal.

- Her er ikke alle papirene sendt inn, og det er derfor ikke 100 prosent godkjent for denne bruken, sier Gudmundsen.

- Kommunene har rotet i denne saken

Åslaug Haga kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen kommunen gir.

- Min mann sendte en e-post til kommunen 2. desember 2005, og sa at hvis vi ikke hørte noe fra kommunen, så regnet vi med at det var greit å leie ut stabburet som bolig. Vi har aldri hørt noe fra kommunen, og har derfor regnet med at det var godkjent som utleieobjekt. Det er kommunen som har rotet i denne saken, sier olje- og energiminister Åslaug Haga til Dagbladet.

Men der tar Haga feil, mener bygnings- og reguleringssjef Ivar Gudmundsen i Ås kommune.

- Stabburet er ikke godkjent for utleie. Vi ga en muntlig tilbakemelding i oktober 2005 om at huset ikke kan leies ut, sier Gudmundsen.

Lav takhøyde, og dårlige lysforhold på grunn av få vinduer var begrunnelsen Gudmundsen ga til Haga.

Bygd ulovlig

Selv om Haga nekter for å ha gjort noe galt da hun og ektemannen leide ut stabburet, legger hun seg flat når det gjelder selve oppføringen av bygget.

- Det er riktig at stabburet ble satt opp uten tillatelse. Den ble gitt i ettertid, sier Haga.

Ifølge statsråden, kjøpte hun stabburet av Oslo Lufthavn AS.

- Det var noen gårder som måtte flyttes i forbindelse med utbyggingen av hovedflyplassen. Det er brukt til hjemmekontor, og så er det til tider leid ut som bolig, sier Haga.

- Ås kommune mener de ikke har fått alle dokumentene som trengs for å godkjenne det som hjemmekontor. Hva er din kommentar til det?

- Det skjønner jeg ikke. Dette er godkjent etter søknad. Kommunen surret en gang bort tegningene, sier Haga.

- Er det lagt inn vann?

- Ja, det er det.

- Hvorfor har du ikke sendt rørleggermelding?

- Det har vi ikke fått noen beskjed om av kommunen.

Betaler bota 

Etter at Dagbladet tok kontakt med Åslaug Hagas politiske rådgiver Geir Pollestad om denne saken i går kveld, ringte departementet hjem til bygningssjefen for å be om en forklaring.

Selv etter å ha snakket med Ivar Gudmundsen, mener Haga at hun har rett.

- Vi skal selvsagt være med på å rette opp alle uklarheter med kommunen hvis det er behov for det, sier hun.

I går fikk Haga en bot på 7500 kroner for bryggetabben i Stryn.

- Vi fikk en bot som vi fortjente, siden vi ikke hadde søkt om å oppføre brygge for ti år siden. Det er en feil vi ikke burde ha gjort. Jeg er glad for at Stryn kommune nå har gitt byggetillatelse, sier Haga.

I TRØBBEL: Olje- og energiminister Åslaug Haga.