Sex-arbeidernes skjulte verden

Leide ut til sex-salg: - Sjokkert

Fra en leilighet i dette huset solgte en kvinne sex, mens utleieren selv bodde i etasjen under. Utleieren sier han ikke kjente noe til at prostituerte brukte leiligheten. Dagbladet kan dokumentere at hallik-nettverk organiserer leie for sex-salg.

ADVARER: Ukrainske «Lola» selger sex i Norge og tilhører et stort halliknettverk som organiserer sex-salg over hele landet. Nå advarer politiet norske sexkjøpere. Foto: Vegard Krüger / Øistein Monsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

STAVANGER/LILLESTRØM (Dagbladet): To utleiere i Stavanger og Lillestrøm har leid ut leiligheter som ble brukt til sex-salg, kan Dagbladet dokumentere.

Kvinnene som solgte sex, er knyttet til et halliknettverk som står bak sex-salg over hele Norge, viser Dagbladet undersøkelser.

Begge utleierne sier at de ikke kjente til prostitusjon fra deres utleieleiligheter, og at de ikke er del av noe nettverk.

- Situasjonen er sjokkerende for meg, sier utleieren (60) i Stavanger, til Dagbladet.

Å leie ut bolig som brukes til sex-salg er straffbart, dersom man vet at boligen blir brukt til sex-salg, eller viser grov uaktsomhet fordi man burde ha visst det. Det regnes som hallikvirksomhet.

Advokat Javeed H. Shah representerer utleieren av huset i Lillestrøm. Utleieren bor ikke i huset selv, men driver næringsvirksomhet i en enhet i bygget.

- Min klient tilrettelegger ikke for prostitusjon. Han har et ordinært leieforhold med sine leietakere, og har ikke merket seg noe ekstraordinært som skulle tilsi at han har hatt mistanke om at hans leiligheter blir brukt til prostitusjon, skriver Shah i en epost til Dagbladet.

Sex-salg fra bolighus

Over en periode på drøyt tre uker har Dagbladet kontaktet tre kvinner gjennom tre sex-annonser.

Alle tre kvinner oppga adressen til huset i Stavanger. Alle tre kvinnene var oppgitt å være ukrainske.

To av annonsene knytter Dagbladet til et nettverk som har sex-annonser for kvinner over hele landet - som vi kaller «Lola-nettverket».

Dagbladet oppsøkte den ene kvinnen i huset i Stavanger på formiddagen mandag 7. november. Hun ønsket ikke å snakke med Dagbladets journalist.

Kort tid før vi oppsøkte kvinnen, så vi at utleieren og hans kone kom hjem. De bor selv i første etasje av huset.

Et par uker senere oppsøkte vi ekteparet.

- Sjokkerende

Stavanger-utleieren sier han er sjokkert over det Dagbladet har funnet ut.

Han bor på adressen, samtidig som han driver et utleiefirma som leier ut leiligheten i andre etasje. Utleiefirmaet leier ut flere leiligheter i Stavanger, og har omsatt for 3-4 millioner kroner årlig de siste tre årene. Ifølge utleieren leier firmaet ut 15 leiligheter i Stavanger.

TREHUS: I et rolig strøk i Stavanger ligger boligen med utleieleiligheten som ble brukt til sex-salg. Foto: Øistein Monsen
TREHUS: I et rolig strøk i Stavanger ligger boligen med utleieleiligheten som ble brukt til sex-salg. Foto: Øistein Monsen Vis mer

- Tilrettelegger dere for sexsalg ved å leie ut til prostituerte?

- Nei. Klarere enn det kan det ikke sies, sier mannen.

- Hvordan kan dere ikke vite at det selges sex fra leiligheten i samme trehuset som dere bor i?

- Døra er stengt, jeg sitter ikke og følger med. Det er jo ikke støy her. Hadde det vært støy og bråk, så hadde vi vært på med en gang. Det er helt rolig, sier han.

Utleieren sier at huset er totalrenovert og har lydisolering.

Ekteparet sier de ikke har merket økt trafikk i trappa opp til leiligheten, som går utenfor deres egen inngangsdør.

Slo til mot utleier

I september slo politiet til mot en annen utleier, bosatt på Sandnes utenfor Stavanger, slik Dagbladet har omtalt. 46-åringen er siktet etter hallik-paragrafen og mafia-paragrafen, men erkjenner ikke straffskyld, ifølge mannens forsvarer.

Politiet skal ha funnet prostituerte i 17 av 19 leiligheter som Sandnes-mannen leide ut.

Den 60-år gamle utleieren i Stavanger, mener at «trafikken» av sex-selgere nå kan ha flyttet seg til andre utleieenheter, og at det kan være derfor Dagbladet fant sex-selgerne i hans utleieleilighet.

- Vi har merket at det er en type gjester som har endret seg i høst. Jeg mistenker at det er en del av mine gjester som driver med prostitusjon, men jeg klarer ikke å bevise noe. Vi har helt klare regler i alle leilighetene våre ved innsjekking. All form for næringsvirksomhet, som vi må kalle det, er ikke tillatt, sier mannen.

Ba dem flytte ut

To videokameraer dekker inngangspartiet i leiligheten. Ekteparet forklarer at de satte det opp etter episoder med posttyveri for noen år siden, og at de ikke lenger er i bruk.

VIDEO: To videokameraer er montert over inngangen - men ekteparet sier de ikke er i bruk. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
VIDEO: To videokameraer er montert over inngangen - men ekteparet sier de ikke er i bruk. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Ekteparet har lang erfaring med å leie ut leiligheter i Stavanger og sier de har vært borti flere tilsvarende situasjoner knyttet til deres eiendommer.

- Vi har hatt mistanker og har hatt dialog med politiet for noen år siden hvor vi gikk gjennom en del av den type problemstillinger. Det er ikke noe vi kan se ved noe som helst tidspunkt ved innsjekk, det er først når de har bodd over noe tid, at vi kan nøste opp i ting, sier utleieren.

Dagbladet kontakter ham igjen noen dager etter besøket. Han forteller da at han konfronterte kvinnene som leide i andre etasje, med opplysningene om sex-salg.

- Jeg ga dem en dag på å flytte ut. Jeg skjønner at de er i en vanskelig situasjon og ville ikke bare kaste dem ut på gata, sier utleieren, som forteller at kvinnene raskt pakket sammen og forlot eiendommen.

Han har ikke lagt ut leiligheten for leie på nytt, og sier til Dagbladet at han ønsker å pusse opp stedet før han eventuelt leier ut igjen.

Kvinnene på Lillestrøm

Tre ganger – med halvannen måneds mellomrom – har vi fått oppgitt et hus i Lillestrøm som adresse når vi har kontaktet kvinner som solgte sex.

Alle tre annonser knytter Dagbladet til «Lola»-nettverket - hallik-nettverket som styrer sex-salg over hele Norge.

I begynnelsen av desember, fikk vi igjen oppgitt adressen da vi kontaktet en kvinne bak en annen sex-annonse. Dagbladet oppsøkte huset om ettermiddagen.

En ung kvinne åpnet døren til leiligheten i første etasje, men hun lukket døra straks Dagbladets journalist presenterte seg.

Huset eies en 60-år gammel mann og hans ektefelle. Mannen driver næringsvirksomhet i en egen enhet i andre etasje.

Etter det Dagbladet erfarer var mannen selv til stede i bygget samme ettermiddag som vi møtte kvinnen.

LILLESTRØM: Bak denne døra er døra som ledet inn til utleieleiligheten der kvinnen tilbød sex. Foto: Vegard Krüger / Dagbladet
LILLESTRØM: Bak denne døra er døra som ledet inn til utleieleiligheten der kvinnen tilbød sex. Foto: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har forelagt bilder for utleieren, av det vi mener er ham selv som var til stede i huset da vi oppsøkte sex-selgeren. Advokat Shah sier mannen ikke ønsker å kommentere bildene ytterligere.

Utleieren benekter ethvert kjennskap til sex-salg fra utleieleiligheten, eller at han er del av noe nettverk.

- Hvordan kan han ha unngått å legge merke til at det foregår prostitusjon i huset?

- Min klient bor ikke på adressen. Han har sin virksomhet der, som også går svært dårlig, slik at han er sjelden på stedet, skriver advokat Javeed H. Shah.

- Når han først er på stedet sitter han ikke og overvåker sine leietakere. Han kan umulig vite at folk som kommer på besøk eller er i huset driver med sexkjøp eller prostitusjon.

Shah påpeker at alle utleieenhetene er adskilt, slik at ingen av leietakere har tilgang til hverandres enheter, heller ikke opp til seksjonen han disponerer.

Mannen har ifølge advokaten ikke leid ut til to kvinner, og antyder at det da må være en av leietagerne hans som har fremleid – noe som i tilfelle er et brudd på avtalen.

Utleier halliksiktet

Etterforskningsleder Bjarte Schrøen i Vest politidistrikt ledet politiaksjonen som resulterte i at en 46-år gammel Sandnes-mann ble halliksiktet i september.

Politiet mener internasjonale halliknettverk står bak kvinnene som solgte sex i leilighetene til utleieren.

Schrøen sier på generelt grunnlag at det er viktig å slå ned på norske utleiere som med vitende og vilje leier ut leiligheter til sex-salg.

- Tar du vekk tilretteleggeren av leilighetene, så er virksomheten vanskelig å drive, sier Schrøen, og legger til:

- Teknologien i dag gjør at du kan sitte hvor som helst i verden og organisere dette her. Det eneste du er avhengig av er at du har en jente eller flere, og et sted de kan være.

ETTERFORSKER HALLIKNETTVERK: Bjarte Schrøen i Vest politidistrikt. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
ETTERFORSKER HALLIKNETTVERK: Bjarte Schrøen i Vest politidistrikt. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

- Må passe på

Advokat Morten Fæste i Huseiernes Landsforbund, advarer om at hallikparagrafen i straffeloven kan få konsekvenser for huseiere.

- Hvis du leier ut lokaler og forstår at det skal brukes til prostitusjon, eller utviser grov uaktsomhet – «dette burde du ha forstått» - så kan du rammes av bestemmelsen, sier Fæste, på generelt grunnlag.

ADVARER: Advokat Morten Fæste i Huseierne advarer utleiere om at de kan rammes av hallik-paragrafen. Foto: Huseierne
ADVARER: Advokat Morten Fæste i Huseierne advarer utleiere om at de kan rammes av hallik-paragrafen. Foto: Huseierne Vis mer

Øvre strafferamme er fengsel i seks år. Mer realistisk er kanskje bøter hvis man burde ha forstått at prostitusjon foregår, ifølge Fæste.

- Det tilsier at man må passe på, og at det er greit å ha litt kunnskap om de du leier ut til. Sjekk referanser, sier Fæste.

Han sier prostitusjon vil være gyldig grunn til å heve leiekontrakten. Kortidsleie gjennom Booking.com eller Airbnb kan være en utfordring, ifølge Fæste.

- Vi har tidligere sett at prostituerte reiser fra by til by i Norge og bruker leiligheter som er leid for kortere tid. Da er det viktig å være ekstra oppmerksom.

Artikkelserien er støttet av Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer