Leie i dag: 1 400 kr Ny leie: 330 000 kr

Opplysningsvesenets Fond kliner til. De vil ha 330 000 kroner i festeavgift for tomta til Sten-Tærud skole. Pengene får Den norske kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne måneden møttes Skedsmo kommune og Opplysningsvesenets Fond (OVF) i Nedre Romerike tingrett. Kommunen saksøkte OVF, fordi de nektet å gå med på det nye kravet til festeavgift for eiendommen der barne- og ungdomsskolen Sten-Tærud ligger.

-  Vi har betalt 1 400 kroner i året i 25 år. Nå vil Opplysningsvesenets Fond ha 330 000 kroner i året. Det er et krav vi opplever som høyst urimelig, sier Fagsjef i eiendomsseksjonen i Skedsmo kommune, Per Gunnar Plassen.

OVFs krav innebærer for ordens skyld en 236-dobling av festeavgiften.

-  Sterk økning

I tillegg til skolen ligger en fotballbane, en tennisbane og verneverdige gravhauger fra vikingtida på tomta.

-  Jeg kunne forstått avgiftsøkningen hvis tomta hadde vært brukt til kommersielle formål. Da ville vi også lettere kunne tjent inn kostnaden. I stedet blir dette et negativt utslag i kommunens økonomi, sier Plassen.

-  Det er en sterk økning i festeavgiften, men så er ikke denne regulert på 25 år. For øvrig ønsker jeg ikke å kommentere denne saken før dommen foreligger, sier Direktør i OVF, Egil K. Sundbye.

Opplysningsvesenets Fond forvalter 12 500 eiendommer over hele landet, flere av dem eiendommer som tidligere tilhørte kirken. For mange av disse, øker festeavgiften i år.

Omstridt

Ordningen med festeavgift er omstridt og politisk betent. SV og Ap går inn for at tomtefesteistituttet skal avvikles, og at de som bor eller virker på eiendommene skal kunne kjøpe tomtene.

Tomtefesterforbundet, som representerer 300 000 personer som bor på eiendommer med festekontrakter, mener OVF nå kjører et hardt løp for å få inn så mye penger som mulig før en eventuell lovendring som kan følge av en ny regjering.

-  OVF har kjørt et aggressivt løp siden 2002. Nå gjør de så mye som mulig før valget for å sope inn mest mulig penger, sier advokat Arild Ruus Simensen i Tomtefesterforbundet.

Sundbye avviser beskyldningene.-  Det er helt feil. Det ligger i sakenes natur at vi har ulike vurderinger av hva som skal være festeavgiften, men at det er noen taktikk knyttet til vår praksis, stemmer ikke med virkeligheten, sier han.

TAUS: Direktør Egil K. Sundbye i Opplysningsvesenets Fond.