Leieboere får bli

De ti familiene på Oslos østkant som gårdeieren ville kaste ut, fikk i ettermiddag kontrabeskjed: De kan bli boende inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil kommunen har skaffet dem annen bolig, kan de bli boende, opplyser næring- og utviklingsbyråd Olaf Stene i Oslo kommune til NTB.

  - Jeg har fått melding fra bydelen om at familiene kan bli boende inntil vi har funnet en løsning. Bydelen har snakket med gårdeier, sier Stene.

Bolig før jul

Kommunen er ifølge Stene nå igang med å finne tak over hodet til familiene. Han vet ikke hvor lang tid det vil ta, men regner med at det skal være mulig å finne en bolig til alle før jul.

  Hospits er det ikke snakk om. Det og hotell er en midlertidig, dyr og ikke ønskelig løsning, sier han.

  Beboerne i Kjølberggata 15 på Vålerenga hadde fått frist til mandag med å komme seg ut av leiegården. Eiendomsselskapet Elma Eiendomsdrift AS skal i et brev i juni ha gitt beskjed om at kontrakten ble oppsagt fordi gården skulle totalrenoveres i løpet av to måneder.

- Har ikke gjort noe selv

Huseiernes Landsforbund reagerer kraftig på at gårdeieren, som personlig ikke ønsker å uttale seg, er blitt uthengt i mediene for sin opptreden i Kjølberggata 15 på Vålerenga.

Leietiden utløp 30. september, og ifølge administrerende direktør Peter Batta har verken leieboerne eller sosialkontoret gjort noe videre for å skaffe de ti familiene nye boliger.

- Gårdeieren har skaffet to av de ti leietakerne leilighet i den andre gården han eier. Han jobber nå for å skaffe ytterligere tre familier leilighet der, og har hatt flere møter med sosialkontoret, framholder Batta.

- Kommunen har ansvaret

Ifølge direktøren har gårdeieren gjort langt mer enn han er pålagt:

- Varsel om oppsigelse kom i tide, og leietakerne fikk i oktober nytt varsel om at de skulle ha flyttet. De er ikke forsøkt kastet ut med politiets hjelp, sier Batta.

Han minner om at byfornyelsen skjer etter en avtale med Oslo kommune, og sier knusingen av vinduer og fjerning av innventar i tomme leiligheter er nødvendig for å holde narkomane unna. Rundt 100 narkotikasprøyter skal være funnet i oppgangen og bakgården.

- Vi mener det er beklagelig at sentrale politikere æreskjeller utleiere som holder avtaler til punkt og prikke, understreker Batta, som mener at det er Oslo kommune som nå har ansvaret for å skaffe nye leiligheter.

(NTB)

<B>FÅR BO:</B> Ahmad Arshad og sønnen hans får inntil videre bo i den forfalne bygården på oslos østkant. Før jul lover kommunen å skaffe husvære til de ti beboerne i gården.