- Leiemord kamufleres som ulykker

For 50 000 kroner dreper den kriminelle vietnamesiske organisasjonen på bestilling. Drapene kamufleres som brann- og drukningsulykker, har den drapssiktede 26-åringen sagt i politiavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningen er basert på politiets egen etterretning, avhør av drapssiktede, tysteropplysninger og informasjon fra andre kriminelle.

Ingen på innsiden i det mafialiknende cellemiljøet har tidligere villet snakke med politiet.

For første gang har kriminalpolitiet fått opplysninger fra de kriminelle. Det er sensasjonelt at vietnameseren som er siktet for overlagt drap på Tom Halvorsen (18) i Bryne i sommer, har gitt politiet detaljerte opplysninger om oppbygningen av det kriminelle miljøet i Norge.

26-åringen forteller i politiavhør at prisen for å utføre et bestillingsdrap er 50 000 kroner. Han hevder at personene i dette miljøet er profesjonelle når det gjelder å likvidere folk.
Han henviser til opplysninger han selv kan bekrefte, samt samtaler med «sjefen» i vietnamesermafiaen - en 45 år gammel vietnameser bosatt i Oslo.

Brenner inne

Dette er vietnameserens egne ord fra politiforklaringen han ga til politibetjent John Arild Jåsund på politihuset i Stavanger 16. juli i år:
«Siktede (mannen som er siktet for overlagt drap - red. anm) mener folkene i dette miljøet er svært profesjonelle når det gjelder å likvidere folk. «Sjefen» har ved flere anledninger fortalt siktede hvordan man går fram for at drapene ikke skal bli oppdaget. Dersom man for eksempel gir noen alkohol, og deretter drukner dem, dropper dem i sjøen uten at de får merker på kroppen, er det vanskelig å oppdage som drap.

En annen metode er å gi dem alkohol, for deretter å legge dem i en leilighet og tenne på. Det er da viktig at de er bevisstløse, men ikke døde, slik at det kommer karbondioksid i blodet. Da vil det se ut som de har dødd naturlig i brannen av røyk og alkohol i blodet.»

Vietnameseren kom til Norge i 1984 sammen med resten av familien på sju personer. Han har kjent de sentrale aktørene i den kriminelle organisasjonen siden han var 20 år. 26-åringen omtaler det kriminelle miljøet som «organisasjonen» og «edderkoppnettet».

Represalier

«Organisasjonen består av 3 avdelinger, i Oslo, Bergen og Trondheim. «Sjefen» pleier å oppholde seg på en biljardsalong i Torggata i Oslo, og han bor i Oslo sentrum. Siktede ønsker ikke å oppgi navn på noen av medlemmene av frykt for represalier,» står det i det hemmeligholdte politiavhøret.

Mannen som har fortalt politiet om den kriminelle organisasjonen ble vervet av «sjefen» som ønsket å ha ham med i «familien».
26-åringen hevder at når mafiasjefen rekrutterer nye medlemmer til organisasjonen, blir vedkommende adoptert som en «sønn». «Sjefen» har ifølge 26-åringen 18 slike «sønner».

Han forteller at medlemmene kan stige i gradene gjennom den kriminaliteten de utfører. Det finnes nemlig en svart protokoll som alle medlemmene av organisasjonen blir ført inn i.