Leiemorder (77) henrettes i morgen

Har ventet i nesten 20 år på fullbyrdelsen av dødsdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): John B. Nixon Sr. skal henrettes klokka 01.00 i morgen norsk tid. Med mindre høyesterett omgjør dommen, blir Nixon den eldste personen som henrettes i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført, melder AP.

Nixon er dømt for drapet på Virginia Tucker som fant sted i Brandon, Mississippi den 2. januar 1985. Sammen med kompanjongene sine tok han seg inn i huset til Virginia og ektemannen for å ta livet av kvinnen på vegne av eks-mannen hennes. Virginia Tucker fikk en kule i hodet.

Tidligere denne uka avviste Haley Barbour, guvernøren i delstaten, anken til Nixon, på tross av sistnevntes forsikringer om at han hadde begynt et nytt og bedre liv. Nå er det opp til høyesterettsjustitiarius Antonin Scalia hvorvidt straffen skal omgjøres.

Mangelfull rettsak

Amnesty International i USA fordømmer guvernørens avgjørelse.

- Vi mener alltid at dødsstraff er galt. Men denne saken mot John Nixon utgjør et særlig grusomt eksempel på hvor urettferdig dette systemet er, sier Dr. William F. Schulz, administrerende direktør i AIUSA.

- Vi har gjennomgått rettssaken mot Nixon i 1986. Blant annet kommer det tydelig fram at forsvaret hans gjorde en utilstrekkelig jobb under straffeutmålingen, da juryen bestemte seg for dødsstraff, sier Schulz.

Aldersrekord: Dødsdømte John Nixon i 2001. Han blir den eldste henrettede på over 30 år.