KOMPROMISSLØS: President Rodrigo Duterte er kjent for sin harde linje overfor kriminelle. Her fotografert tidligere i dag. Foto: King Rodriguez / PPD / EPA / NTB Scanpix
KOMPROMISSLØS: President Rodrigo Duterte er kjent for sin harde linje overfor kriminelle. Her fotografert tidligere i dag. Foto: King Rodriguez / PPD / EPA / NTB ScanpixVis mer

Leiemorder hevder president Duterte beordret drap på kriminelle og politiske motstandere

En mann skal ha blitt fôret til krokodiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en senatshøring i går anklaget en angivelig leiemorder Filippinenes president Rodrigo Duterte for å være ansvarlig for drap på 1000 kriminelle og politiske motstandere mens han var borgermester i byen Davao, skriver New York Times.

- LEIEMORDER: Edgar Matobato (57) hevder han var medlem av en dødsskvadron som utførte drap på oppdrag fra Rodrigo Duterte, i tida da han var borgermester i byen Davao. Foto: Ezra Acayan / Reuters / NTB Scanpix
- LEIEMORDER: Edgar Matobato (57) hevder han var medlem av en dødsskvadron som utførte drap på oppdrag fra Rodrigo Duterte, i tida da han var borgermester i byen Davao. Foto: Ezra Acayan / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Duterte skal personlig ha beordret flere av drapene, som bl.a. inkluderte å fôre en mann til krokodiller.

En talsmann for presidenten avviser anklagene.

- Jeg tror ikke han er i stand til å gi slike ordrer, sier talsmannen.

TV-overført

Anklagene kommer fra den selverklærte leiemorderen Edgar Matobato (57), som i går forklarte seg i den TV-overførte høringen i det filippinske senatet.

- Vi hadde som oppdrag å drepe kriminelle hver dag, sier 57-åringen.

Han forteller at dødsskvadronen hans samarbeidet med sikkerhetsstyrkene i Davao om å drepe muslimer mistenkt for å stå bak et bombeangrep på ei kirke i 1993, på direkte ordre fra Duterte.

- Vi spanet på dem, drepte dem, og begravde dem i et steinbrudd, sier 57-åringen.

Leiemorderen forteller også at Duterte var personlig involvert i drapet på borgerverneren Juan Pala, som hadde anklaget den daværende borgermesteren for korrupsjon, og ble drept i 2003.

KALTE OBAMA «HORESØNN»: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa Rodrigo Duterte at Barack Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horesønn, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. Video: Reuters / NTB Scanp... Vis mer

I 1993 skal han ha blitt vitne til at Duterte selv tok livet av en agent fra det filippinske nasjonale etterforskningsorganet med en Uzi maskinpistol.

- Ville slutte

Matobato sier han prøvde å komme seg ut av dødsskvadronen.

- Jeg ønsket å jobbe på ærlig vis, og samvittigheten plaget meg. Uskyldige mennesker ble drept.

Han sier han ble torturert av sine overordnede, men at han til slutt fikk lov til å slutte.

Matobato sier han ble rekruttert til den angivelige dødsskvadronen, som først ble kalt Lambada Boys, etter at Duterte ble valgt til borgermester i 1988. Ifølge ham opererte de med stilltiende samtykke fra politiet.

Drap på barn

Duterte er viden kjent og beryktet for sin harde linje overfor kriminelle, spesielt dem som er involvert i narkohandel. Han har oppfordret sikkerhetsstyrkene til å ta livet av kriminelle, og uttalt at Davao er blitt en av verdens sikreste byer, simpelthen fordi de kriminelle er drept, ifølge filippinske ABS-CBN News.

Menneskerettsgrupper som Human Rights Watch har fordømt praksisen og skriver i en rapport fra 2009 at dødsskvadronene står bak en rekke drap på gjengmedlemmer og gatebarn.

Gårsdagens høring skjedde på initiativ fra Den filippinske menneskerettskommisjonen, ledet av senator Leila de Lima. Kommisjonen etterforsker både Davao-drapene og en ny nasjonal drapsbølge etter at Duterte tiltrådte som president og lovet at 100 000 kriminelle ville være drept innen et halvt år.

- Skulle overfalle senator

Leiemorder Matabao forklarte under høringen at dødsskvadronen hans hadde i oppdrag å overfalle de Lima, men at det ikke lot seg gjøre, av logistiske årsaker. Duterte selv har anklaget de Lima for å være korrupt og foreslått at hun henger seg.

Presidenten finner seg heller ikke i internasjonal kritikk. I forrige uke kalte han Barack Obama «en horesønn».

Duterte har hele tida benektet at han kjenner til regjeringsstøttede dødsskvadroner.