Leiepriseksplosjon

Å leie bolig i Oslo har blitt dramatisk mye dyrere enn å kjøpe, viser ferske tall fra Byggforsk. Taperne er utsatte grupper som ikke har råd til å kjøpe et sted å bo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kjøper du deg bolig i Oslo i dag, har prisen steget lite i forhold til toppåret 1988. Korrigerer vi for inflasjon, ligger prisene under 1988-nivå. Men som leietaker må du i dag ut med 50 prosent mer nominelt enn for ti år siden. Derfor er det svært god avkastning i leiemarkedet nå.

De som leier bolig, er ofte yngre mennesker i etableringsfasen, eldre som har leid lenge, mennesker som ikke har råd til å kjøpe, eller som flytter ofte.

- Det lønner seg ikke for noen å leie en bolig som andre kan tjene penger på å leie ut, forklarer sosialøkonom Viggo Nordvik fra Byggforsk.

En av fem nordmenn bor i dag i leid bolig, og Nordvik tror ikke andelen vil stige. Grunnen er den store skattefordelen du får hvis du eier din egen bolig. Denne gjør det til dårlig butikk å leie. Det fører til færre utleieboliger, og dermed blir det dyrere å leie.

Svake presses ut

70000 boliger har forsvunnet fra leiemarkedet på landsbasis, og dette er en dramatisk nedgang i et marked på rundt 450000 leieboliger.

Taperne er de som ikke kan kjøpe: Studenter, eldre med lav inntekt og mennesker med lav betalingsevne eller sosiale problemer. Disse blir også presset ut fra det stadig dyrere leiemarkedet. Medisinen Viggo Nordvik skriver ut, er flere kommunale utleieboliger.

- De som tapte for 30 år siden, var nordlendingene. Nå har vi fått nye grupper som erstatter dem som tapere på leiemarkedet, sier Nordvik.

Bygg nytt

- Den eneste løsningen for å motvirke altfor dyre utleieboliger er å skaffe nok byggeklare tomter, sier Per Bomann-Larsen i Selvaag Gruppen. Selskapet er et av de største innenfor utleie og nybygging, og kontrollerer 600 leiligheter i Oslo-området. Ytterligere 260 er under bygging. Selvaag Eiendom kjøpte opp boliger da de var billige på begynnelsen av 90-tallet, og nå får de inn 40 millioner i leieinntekter i året.

- Får vi bare billige tomter, kan vi bygge rimelige boliger som folk flest kan bo i, og da vil det bli så mange nye boliger at prisene synker igjen, mener Bomann-Larsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer